Asenteiden muutos sekä yksilöllisellä että yhteiskunnallisella tasolla olisi varmaan tärkeää, jos ajatellaan mielenterveyden ongelmia.
Tässä täydennetty versio mielenterveystyön muutosta koskevaan linkedin kirjoitukseeni.
Mielenterveyden ongelmien käsittelyssä tärkeintä olisi se, että noita ongelmia lähestytään samalla tavoin kuin muita sairauksia. Eli kun ensimmäisenä päivänä psykoottinen henkilö viedään osastolle, niin pitäisi lähteä siitä, että joku päivä tavoite olisi siinä, että hän lähtee pois hoidon piiristä sekä myös palaa normaaliin työelämään. potilasta olisi siis lähdettävä heti hoidon alussa valmistamaan siihen, että hän joku päivä tulee hoidon sekä kuntoutuksen lopettamaan, ja palaamaan siihen normaaliin elämään. Tuolloin kuntoutuksen sekä hoidon tavoite olisi tehdä itsestään tarpeeton sekä
1) Yksilöllisellä että
2) Yleisellä tasolla siinä, että henkilö joku päivä tulee lopettamaan lääkityksen sekä menemään töihin samalla tavoin kuin oletusarvoisesti jokainen muu ihminen Suomessa tekee.
Muutos vaatii aina "Prime moveria", eli toimijaa joka uskaltaa ottaa muutostarpeen puheeksi ja jolla on rohkeutta muuttaa niitä arvoja, joita olemme tottuneet pitämään itsestään selvinä.
Mutta siis jos ajatellaan muutosta, niin muutos vaatii aina "prime moveria" eli tekijää joka panee muutoksen liikkeelle. Tuo tarkoittaa että tarvitaan ihmistä joka uskaltaa ajatella toisin kuin muut. Eli hän esimerkillään rikkoo tabuja sekä uskaltaa lähteä muuttamaan asioita, jotka ovat olleet meille tähän mennessä itsestäänselvyyttä. Tuo henkilö on se, joka uskaltaa tuoda omia perusteltuja mielipiteitään ihmisten tietoisuuteen.
Siis maailma voi olla täynnä tuota henkilöä viisaampia ihmisiä, mutta jos he ovat hiljaa, niin kuka silloin mitään heidän viisaudestaan mitään välittää tai tietää. Yhteisöissä kuten yhteiskunnassa joka on suurin mahdollinen yhteisö ajattelu sekä asenteet lähtevät aina yksilöistä. Siis yksilöiden ryhmät muodostavat yhteisöjä sekä yhteiskuntia. Ja vaikuttamalla yksilöjoukkoihin voimme saada aikaan muutoksen. Mikäli kaikki ajattelisivat että koska noin on tehty ennenkin, niin emme tarvitse muutosta, niin se aiheuttaa aivan varmasti tilanteen, missä yhteiskunta pysähtyy.
Siis missään tapauksessa esimerkiksi vajaavaltaisuus ei saa olla mikään pysyvä olotila missään hoidossa. Vaan aina olisi pyrittävä siihen, että henkilö ottaa vastuun omasta elämästään sekä myös hoitaa itse omat asiansa.
Siis meidän pitäisi muuttaa sitä mallia, mitä olemme tottuneet pitämään itsestäänselvyytenä siten, että mielenterveyden ongelmat olisivat yleisesti samanlaisia sairauksia kuin kaikki muutkin. Ja terapian tarkoitus olisi tehdä itsestään tarpeeton, mikä on jo nyt kirjattu terapian yleisiin tavoitteisiin.
Mutta meidän pitää pystyä toimimaan tuon mallin mukaan myös yleisellä tasolla. Samoin meidän pitää kyetä kytkemään esimerkiksi päihdehoito paremmin mielenterveyshoitoon. Tuolla tarkoitan että esimerkiksi delirium tremens eli juoppohulluus varmaan on monissa tapauksissa saatettu sekoittaa normaaliin psykoosiin. Varsinkin jos henkilön ei tiedetä yleisesti ryyppäävän, niin silloin häntä on ehkä joskus saatettu pitää normaalisti psykoottisena.
Meidän pitäisi varmaan lakata tuijottamasta superlatiiveihin eli ääri-ilmiöihin. Eli se että henkilö palaa työelämään, ei tarkoita sitä että hänestä tulisi astronautti, ja hän lentäisi avaruuteen.
Mutta hän voi kyllä ruveta astronomiksi ja tehdä tähtiä koskevia havaintoja sekä kirjoittaa pari tähtitiedettä käsittelevää teosta. Eli jokainen meistä voi mennä lukioon sekä kirjoittaa ylioppilaaksi, mikä avaa tien yliopistoon.
Mutta siis henkilö voi myös ryhtyä sähkö- tai putkimieheksi ja mennä töihin rakennuksille. Nuo kolme jälkimmäistä vaihtoehtoa ovat mielestäni aivan normaaleja ammatteja, joissa ei mitään suurempia koordinaatioita tarvita. Eli tuolloin kyseessä on asia, mikä on aivan realistinen sekä kaikille mahdollinen. Tai ainakin niihin on mahdollista saada koulutus. Mielestäni ainakaan mikään asentajan tutkinto jossain ammattikoulussa ei ole sellainen, että sitä pitäisi pitää jollain tavoin epärealistisena.
https://www.ttl.fi/ajankohtaista/blogi/voisiko-mielenterveyden-muutos-tapahtua-muuallakin-kuin-yksilossa
Kommentit
Lähetä kommentti