Kiinan ilmavoimien J-20 hävittäjä |
Kiinan suhde Venäjään on aina ollut hiukan ongelmallinen. Nimittäin Kiina on itsekin yhden puolueen johtama valtio, jossa äänestäjillä ei ole sen enempää valinnanvaraa kuin Venäjällä. Mutta tietenkin Kiinan pitää olla huolissaan myös sen länsisuhteista. Mikäli Putin kaatuu, niin silloin voi käydä niin, että länsimaiden tai länsimaiden kansalaisten huomio kääntyy asioihin, jotka ovat Kiinan johdolle kiusallisia, ja se voi tuoda eteen boikotteja sekä esteitä esimerkiksi elektroniikan sekä niihin liittyvien komponenttien viemiselle Kiinaan.
Se että Putin olisi voittanut Ukrainan sodan voisi olla tietenkin Kiinan johdon mielestä muuten ihan hyvä asia, mutta toisaalta jos Putinin asevoimat eivät kykene tehtäviinsä, ja myöskään esimerkiksi sen aseet eivät ole sellaisia, että niihin voisi asevoimat luottaa, niin se avaisi Kiinan Kansantasavallalle uusia markkinoita sen omille puolustusteollisuuden tuotteille. Samoin jos Kiinan etua ajatellaan, niin sille varmasti kelpaa myös Siperian öljy sekä kaasu, jotka ovat olleet Venäjän talouden kehityksen perusta. Eli missään tapauksessa Kiina ei varmaan aio jättää tilaisuutta hyödyntämättä, vaikka Venäjän liikekannallepano sitten jarruttaisi Ukrainan etenemistä sodassa.
Siis vaikka Venäjä kykenisi valtavista tappioista huolimatta kääntämään sotaa jotenkin sille suotuisaksi, niin Venäjän sotakalusto ei varmaan ainakaan tällä hetkellä houkuttele ketään ostamaan noita välineitä, joiden laatu on ollut vähintään ailahtelevaista. Mutta jos Kiinan ja muiden maiden suhdetta V. Putiniin mietitään tarkemmin, niin toki meidän pitää huomioida se, että häviäjällä ei ole ystäviä. Kiina varmaan haluaa maksimoida oman etunsa, ja se kyllä haluaa mielellään myös täyttää Neuvostoliiton jättämän tilan kansainvälisellä kentällä. Kiinan oma ongelma on Taiwan. Tuon valtion itsenäisyyttä ei Kiina ole koskaan tunnustanut, ja se tietenkin lisää jännitteitä alueella.
Kiinan sota-harjoitus jossa ilmeisesti simuloitiin maihinnousua Taiwaniin kuitenkin aiheutti kysymyksiä siitä, että luottaako Kansantasavallan hallitus omiin asevoimiinsa? Eli jos Kiinan uusien aseiden tuotannossa eli aseiden kokoonpanossa on tehty virheitä, niin nuo virheet voivat aiheuttaa samanlaisia ongelmia, mitä Venäjällä on Ukrainassa. Samoin jos ajatellaan Kiinalaisia hävittäjiä sekä erityisesti niissä käytettävää teknologiaa, niin voidaan kysyä että valmistaako Kiina niitä mikropiirejä, joita noiden hävittäjien elektroniikassa käytetään ollenkaan omassa maassaan? Jos noiden koneiden elektroniikka ei sitten toimi oikeasti, niin silloin Kiina on vaikeuksissa.
Eli esimerkiksi J-20 on erittäin näyttävän näköinen, mutta myös se mitä noiden koneiden "pellin alta löytyy" on tärkeää. Jos koneiden pitkälle kehitetty elektroninen hallintajärjestelmä ei toimi, niin seuraa ongelmia. Sama koskee kaikkia muitakin sotilaalliseen käyttöön kehitettyjä välineitä. Se mitä aseista kerrotaan on tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on se, että mitä niistä ei kerrota.
Samoin myös Kiinan keinotekoiset saaret sekä halu laajentaa omaa aluevesirajaansa saavat aikaan jännitteitä. Kiina on varmasti nähnyt Ukrainan konfliktin keinona kääntää maailman huomion pois sen omista asioista, joista päällimmäisenä on tuon valtion tapa kohdella omaa oppositiotaan sekä myös halu laajentua sekä liittää Taiwan itseensä. Ehkä nuo asiat olisivat unohtuneet täysin, mutta Kiina on myös Australian lähellä osoittanut samanlaista halukkuutta omia koko Etelä-Kiinan meri sekä sen alla olevat kaasu- ja öljyesiintymät itselleen.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/mika-aaltola-kiinan-sietokyvyn-rajat-venajan-suhteen-nayttavat-tulleen-vastaan/96be228b-cd27-42f5-ba6b-c842d5dfac2f
https://yhteisojahistoria.blogspot.com/
Kommentit
Lähetä kommentti