Teheran |
Se että kaksi valtiota ovat kuin kaksi yksinäistä ihmistä saa ne lähestymään toisiaan. Siis lännen asettamat pakotteet aiheuttavat sen, että Iran sekä Venäjä etsivät toisistaan ymmärtäjää sekä kumppania, joka hyväksyy toisen toimet. Koska länsimaiden vastaisuus on yhteistä sekä Moskovan että Teheranin johdolle, on Iran tukenut Venäjää lennokeilla, joiden teho ei ole ehkä paras mahdollinen. Mieleen vain tulee se, että onko Irankaan liikkeellä aivan altruistisella asenteella? Eli tukevatko nuo mullahit ehkä Putinia hyvää hyvyyttään, vai onko Iranilla ehkä aikomus ostaa ydinaseiden valmistamiseen tarkoitettua uraania tai muuta tuollaisiin ydinaseprojekteihin tarvittavaa tietotaitoa?
Teheranin johdolle on ennenkin riittänyt se, että valtio on länsimaiden sekä erityisesti USAn pakotelistalla, ja se on sitten antanut apuaan tuolle valtiolle. Putinin ongelma tietenkin on se, että vaikka Iran on hänelle joko lahjoittanut tai myynyt droneja, niin niissä ei kovin ihmeellistä tekniikkaa ole käytössä. Eli kyseiset dronet ovat noin 180 km/h lentäviä risteilyohjuksia, joita voidaan käyttää voimalaitosten sekä aaltopellistä valmistettujen varasto-alueiden kaltaisia kohteita vastaan, mutta muuten niiden vaikutus on lähinnä psykologinen.
Mutta me kaikki tiedämme, että koska Putin joutuu turvautumaan noihin lennokkeihin, niin silloin hänellä itsellään on ongelmia noiden välineiden valmistamisen kanssa. Eikä esimerkiksi myöskään Iran saa mistään niitä mikropiirejä, joiden avulla noista lennokeista saataisiin tarkempia. Iranin hallitus on kuitenkin jostain syystä päättänyt, että se saa Putinista hyvän ystävän. Samoin sen motiivit tähän Venäjälle suunnattuun tukeen voivat olla puhtaasti ideologisia.
Tai sitten Teheranin hallitus oli jo ennen YKn yleiskokouksen äänestystä myynyt nuo dronet Venäjälle. Ehkä Iran odotti että muutkin maat asettuisivat Venäjän tueksi paljon selvemmin noissa Ukrainan alueen laittomia liitoksia vastustavassa äänestyksessä, ja lopuksi vain neljä maata äänesti noiden alueliitosten puolesta. Ja yksikään noista maista ei ollut Iran. Mutta ongelma on siinä, että kaikki maat maailmassa odottavat sitä, mihin tämä kaikki oikeastaan päättyy?
Eli mitä sitten tehdään, jos sota pitkittyy tai muuttuu sellaiseksi kylmäksi sodaksi, joka oli voimassa Koreoiden rajalla useita kymmeniä vuosia. Eli onko Ukrainassa edessä samanlainen tilanne, kuin Pohjois- Ja Etelä-Korean välillä? Ja meidän pitää muistaa se, että vaikka Putin vaihtuisi saman tien, niin silti se ei välttämättä tarkoita että olot Venäjällä muuttuisivat aivan heti.
Tietenkin myös Putinin seuraaja joutuu tekemään sopimuksia FSBn kanssa, ja myös Ukrainalta menee hyvin pitkän aikaa, jotta se voisi normalisoida suhteensa Venäjään. Ukrainan sodan kauhut elävät ihmisten mielissä hyvin pitkään, ja saattaa olla että maiden suhteiden normalisoitumiseen menee jopa sukupolvien verran aikaa.
Vasta noiden sodan kauhut kokeneiden ihmisten lastenlapset, joilla ei enää ole henkilökohtaista suhdetta esimerkiksi Mariupolin kauhuihin kykenevät ehkä ajattelemaan venäläisiä muina kuin hirviöinä. Mutta kuten olen sanonut, niin me jotka emme ole tuota sotaa kokeneet emme ole oikeita tahoja kertomaan sodan uhreille, miten heidän pitäisi jatkossa suhtautua valtioon, joka muutti heidän kotinsa sorakasoiksi ja jonka edustajat pahoinpitelivät heitä sekä psyykkisesti että fyysisesti. Mutta kuitenkin meidän pitää huomioida että myös Vladimir Putinilla on jotain mitä hän voi antaa Iranille, ja tuo asia on iki-oma atomipommi.
https://yhteisojahistoria.blogspot.com/
Kommentit
Lähetä kommentti