Kuva ei liity juttuun |
Maamme puolustusvoimien tapa käsitellä asioita on joissain tapauksissa ainakin tavallisten ihmisten mielestä salaileva. Tänään Iltalehden artikkelissa käsitellään tapausta, missä kantahenkilökuntaan kuuluva kapteeni on tehnyt kantelun esimiehestään, ja sen jälkeen kyseinen tapaus on haudattu useita kertoja. Kun Iltalehden toimittaja oli kysellyt tapauksen asiakirjoista, niin lopulta oli kantaja tehnyt asiasta rikosilmoituksen Helsingin poliisilaitokselle. Kyseisen ilmoituksen jälkeen puolustusvoimat itse oli salannut osan aineistosta, mikä liittyy tähän juttuun. Ja lopulta Helsingin poliisin tarkastaja oli tehnyt tutkimatta jättämispäätöksen tästä jutusta. Kutun kantajan nimi löytyy Iltalehden artikkelista.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6e57e39f-6511-4d58-a408-d96af87c825b
Iltalehden mukaan: "Esitutkinnan aloittamatta jättämisestä on tähän mennessä Puolustusvoimissa tehnyt päätöksen tuolloin Maavoimien operaatiopäällikön tehtävässä toiminut prikaatikenraali Rami Saari, tuolloin Maavoimien komentajan tehtävässä toiminut kenraaliluutnantti Petri Hulkko sekä Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen".(Iltalehti//Puolustusministeriö ottanut kantaa suomalaiskapteenin rikosilmoitukseen - tästä on kyse/1.10.2022).
Lainauksen ulkopolinen nimi joka ei suostunut välittämään ilmoitusta eteenpäin oli Afganistanissa eversti Ali Mättölä. Siis asia mikä sai ilmoituksen aikaan tapahtui ilmeisesti Afganistanissa. Seuraavaksi suoraa lainausta.
"Poliisin päätöksen jälkeen puolustusministeriön selvitys jatkui. Kesti kesään 2022 saakka, kunnes puolustusministeriö teki osaratkaisun Lahikaisen hallintokanteluun. Ministeriö katsoi päätöksessään, että esitutkinta asiassa olisi pitänyt aloittaa paitsi Lahikaisen palvelustoverin teosta, myös eversti Mättölän laiminlyönnistä puuttua asiaan". (Iltalehti./Puolustusministeriö ottanut kantaa suomalaiskapteenin rikosilmoitukseen - tästä on kyse/1.10.2022).
"Juttu jälleen poliisille"
"Päätöksen jälkeen Puolustusvoimat on siirtänyt jutun uudestaan poliisille. Helsingin poliisissa juttu osoitettiin rikostarkastaja Teemu Jokiselle, joka oli tehnyt asiassa jo aiemman tutkimatta jättämispäätöksen".(Iltalehti./Puolustusministeriö ottanut kantaa suomalaiskapteenin rikosilmoitukseen - tästä on kyse/1.10.2022). Siis kaikki lainaukset ovat suoraan Iltalehden arikkelista
Kyseessä oli kantajan eli kapteenin mielestä tapaus, missä esimies oli tahallaan antanut hänestä vääristellyn lausunnon. Tapauksen yksityiskohdat löytyvät alla olevasta Iltalehden jutusta. Se että tässä tapauksessa kantajan toimii kapteenin arvoinen upseeri, joka kuuluu kantahenkilökuntaan on poikkeuksellista. Itse mietin että mikä olisi median asenne, jos kyseessä olisi varusmies? Puolustusvoimia on aina välillä kritisoitu sisäänpäin lämpiäväksi. Eli alaisia rangaistaan helposti, mutta esimiehiä ymmärretään yllättävän pitkään.
Yleisin kantelun aihe lienee simputus, eli esimiesaseman julkinen väärinkäyttö. Se että oma esimies tekee väärennetyn ilmoituksen alaisestaan torpedoidakseen hänen uransa on poikkeuksellinen. Siis se mistä päättelen että kyseessä on esimies, on se että kyse on ollut henkilöarvioinnista. Yleensä tuossa laitoksessa esimies tekee alaista koskevan henkilöarvioinnin, mikä viittaa tietenkin siihen, että alainen on tässä tehnyt tutkintapyynnön esimiehestään. Iltalehti kuitenkin puhuu "palvelutoverista".
Yleensä tällaisista asioista ei puolustusvoimissa puhuta. Varusmiesten tekemiä ilmoituksia ei ole koskaan käsitelty samalla tavalla julkisuudessa. Tai jos varusmies on tehnyt ilmoituksen kohtelustaan, niin silloin noita ilmoituksia ei olla ainakaan kovin usein käsitelty julkisuudessa. Puolustusvoimien kohdalla kynnys tehdä ilmoitus epäasiallisesta kohtelusta on ylipäätään keskimääräistä korkeampi. Mutta ainakin joissakin tapauksissa nuo valitukset on kuitattu sanomalla että henkilö on liian herkkä tai lapsellinen armeijaan,
Puolustusvoimien henkilökunnan asema maassamme on erittäin arvostettu. Mutta tuo laitos on hyvin eristynyt verrattuna moniin muihin valtion työntekijöihin. Se houkuttelee muutamia henkilöitä salaamaan esimerkiksi alaisten tekemiä rikosilmoituksia. Puolustusvoimien kulttuuri on se, että se mitä talossa puhutaan, niin se myös sinne jää. Samoin joidenkin mielestä esimiesten tekemiin ilmoituksiin reagoidaan tuossa paikassa vähän liiankin nopea. Sen sijaan alaisten tekemiin ilmoituksiin ei reagoida ollenkaan niin helposti tai tehokkaasti.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6e57e39f-6511-4d58-a408-d96af87c825b
https://yhteisojahistoria.blogspot.com/
Kommentit
Lähetä kommentti