Ukrainalaiset hakkerit saivat oman lausuntonsa mukaan murrettua Venäjän Gonets satelliittijärjestelmän melko helposti, eikä Venäjä ole heidän mukaansa tehnyt edes normaaleja verkon suojaamiseen liittyviä toimenpiteitä. Mitä tästä opimme? Tietoturvaa ei saa koskaan tehdä niin, että se perustuu johonkin voimaan tai valtiollisen viranomaisen kunnioitukseen. Venäjällä tietoturva on ilmeisesti käsitetty siten, että jos joku yrittää tehdä murron, niin silloin FSB tulee pidättämään tämän tekijän, ja pelkkä salaisen poliisin pelko riittää pitämään hakkerit poissa järjestelmästä.
Gonets-jörjestelmä on kaupallinen versio sotilaalliseen käyttöön tarkoitetusta ilmeisesti käytöstä poistetusta Strela-järjestelmästä. Mutta uskoisin että myös Gonetsin tehtäviin kuuluu asevoimien jonkin tasoisten viestiyhteyksien varmistaminen. Nimittäin Venäjällä kaikki asiat liittyvät asevoimiin. Ja Gonetsin wikipedia-sivujen mukaan sen pääasiallinen toiminta liittyy viranomaistyöhön.
Hakkerien kyky iskeä satelliitteihin tietenkin aiheuttaa sellaisia kysymysmerkkejä, että mitä jos joku hakkeri ottaa venäläisen satelliitin hallintaansa sekä törmää sillä toiseen satelliittiin? Tuolloin tällainen isku voidaan helposti panna Venäjän hallinnon syyksi. Eli tapausta voidaan väittää silloin helposti ASAT eli tappajasatelliittikokeeksi. Mutta jos hakkerit tekisivät saman esimerkiksi GPS-satelliiteille, eli he ottaisivat tuollaisen satelliitin hallintaansa, niin se varmasti häiritsisi NATO:n operaatioita.
Jos Venäjä ei turvaa edes omia satelliittejaan, niin silloin herää kysymys, että mitä muita puutteita sen tietoturvassa on? Eli saamalla tiettyjä tietoja käsiinsä voi hakkeriryhmä saada käsiinsä esimerkiksi pansaarintorjunta-aseita.
Se että Venäjä ei tee mitään turvatakseen omaa satelliittijärjestelmäänsä tai tietoverkkojaan merkitsee uhkaa monilla tavoin. Esimerkiksi tuon maiden ydinaseiden turvallisuus saattaa olla erittäin pahoin vaarantunut. Vaikka hakkerit eivät kykenisi suoraan laukaisemaan noita aseita, niin he voisivat ehkä saada komentojärjestelmän kautta tietoja esimerkiksi ydinkärkien kuljetuksesta tai jopa komentaa siirtämään jotain taktista asetta varastosta toiseen.
Tuolloin voisi ylivoimainen ryhmä vihamielisiä toimijoita kaapata kärjen tai saada esimerkiksi ydinjätteitä haltuunsa. Eli esimerkiksi korkea-aktiivinen ydinjäte on väärissä käsissä aivan yhtä vaarallista kuin varsinainen ydinräjähde. Jos korkea-aktiivista ydinjätettä laitetaan esimerkiksi dynamiittipötkön ympärille, niin se muuttuu silloin likaiseksi pommiksi.
https://www.talouselama.fi/uutiset/ukrainalaiset-hakkerit-iskivat-satelliittijarjestelmaan-venaja-ei-nahnyt-edes-keskimaaraista-vaivaa-tietoturvasta-huolehtimiseen/9e8100c7-fbe5-444b-95be-b4913ddaac65
Gonets ja Strela
https://fi.wikipedia.org/wiki/Gonets
https://fi.wikipedia.org/wiki/Strela_(satelliitti)
https://yhteisojahistoria.blogspot.com/
Kommentit
Lähetä kommentti