Kun puhutaan Venäjän vakoojista, jotka toimivat peite-identiteetin turvin, niin suurimmalle osalle ihmisistä tulee heti mieleen se, että tuo henkilö on oikeasti vakooja, eli hänen todellinen tehtävänsä ei ole ehkä hankkia tietoja puolustusvoimista tai teknologiasta, mitä maassamme kehitetään. Hän saattaa olla yksinkertaisesti mies tai nainen, jonka avulla Venäjän trollitehdas eli FSB yksinkertaisesti muuttaa maamme venäläisen kybervaikuttamisen alustaksi.
Vakooja tai oikeammin sanottuna agentti voi olla myös esimerkiksi Venäjän yhteistoimintamies, jonka tehtävänä on hankkia puhelinliittymiä sekä availla Google- tai muita vastaavia tilejä, jotta Venäjän trollit voivat hyödyntää noita alustoja Pietarista. Jos tuo henkilö joka avaa noita tilejä on erillään propagandistista, niin silloin ei propagandan tekijä "saastu". Eli hän ei saa vaikutteita, jotka voivat vahingoittaa hänen suhdettaan esimerkiksi V. Putinin hallintoon.
Tuolloin Suomessa oleskeleva agentti avaa sosiaalisen median tilin Suomessa, ja sitten lähettää tuon tilin tiedot suoraan Pietariin Venäjän trollitehtaaseen. Tuollainen toiminta saattaa vaikuttaa vielä negatiivisemmin maamme suhteisiin kuin joku vakooja, jonka Supo ehkä joskus nappaa kiinni.
Jos ajatellaan agenttia, niin esimerkiksi yksikin henkilö, joka availee sosiaalisen median tilejä käyttäen ehkä hyväkseen Suomesta hankittuja SIM-kortteja sekä suomalaista osoitetta voi olla hyvin vahingollinen toimija. Trollaamisen sekä myös esimerkiksi puhtaan propagandan tarkoitus on hajottaa vastapuolen rivejä, ja siksi Venäjän hyväksi toimiva agentti voi olla hyvin vahingollinen toimija. Agentti voi myös ostella esimerkiksi läppäreitä sekä muita mobiilituotteita sekä toimittaa niitä GRU:n eli Venäjän sotilastiedustelun päämajan laboratorioon, missä niistä tehdään kopioita, joita sitten käytetään esimerkiksi Ukrainan rintamalla.
Yksi NATOn suurimmista huolista ovat kyberhyökkäykset. Ja yksi kyberhyökkäysten muodoista on informaatiosodankäynti. Informaatiosodankäynti tarkoittaa yksinkertaisesti propagandaa, jonka tarkoitus on aiheuttaa skismaa vastapuolen riveissä. Informaatiosota on sikäli helposti estettävissä, että esimerkiksi Venäjältä estetään pääsy länsimaiseen sosiaaliseen mediaan, mutta ongelmia tulee sitten siitä, että jos nuo sosiaalisen median tilit on avattu suomeen tai suomalaiselle rekisteröidyllä puhelimella tai muulla datavälineellä. Tuolloin saattaa disinformaatiota päästä verkkoon, ja silloin tietenkin sen poissaaminen on todella vaikeaa.
Mutta sosiaalinen media on sikäli vähän erikoinen vaikuttamisympäristö. Nimittäin sosiaalisen median "tykkää nappi" ei tarkoita sitä, että sitä painanut henkilö mitenkään pitää tuosta seuratusta henkilöstä. Eli esimerkiksi itse olen joskus painanut vahingossa tuota nappia, ja siksi olen myös ilmeisesti Donald Trumpin seuraaja. Mutta tuo ei tarkoita sitä, että Trumpin ajatusmaailma mitenkään kohtaisi omaani. Eli jos voisin, niin en varmaan tuota D. Trumpia äänestäisi, vaikka hänen seuraajansa olenkin.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/amerikkalaiskenraali-varoittaa-isku-naton-heikkoon-kohtaan-voisi-jattaa-euroopan-oman-onnensa-nojaan/0a42107c-d182-4e8b-b877-ceea780ba6e3
https://yle.fi/a/3-12680256
Kommentit
Lähetä kommentti