Siis onko murhapoltto sekä konsertin häiriköinti hätähuuto, vai narsismin ylin olemus?
Himos Areenalla sekä Rautjärvellä on tapahtunut asioita, joita varmaan kukaan ei toivo kohdalleen. Teot ovat eri ihmisen tekemiä. Mutta näiden tekojen tekijöiden tai tekijöiksi epäiltyjen nimet tulevat varmaan ilmi. Samoin netti täyttyy "todennäköisten" epäiltyjen nimistä, ja aina silloin tällöin tulee eteen kysymys, että pitäisikö viranomaisten reagoida noihin huhuihin tai asenteisiin perustuviin "tietoihin"?
Nimittäin yhteisön ulkopuolelle joutuminen altistaa ihmisen tuollaisille huhuille, jotka eivät yleensä edes ole totta. Jos ihminen on erilainen kuin muut, niin silloin hän kerää jostain syystä negatiivista huomiota. Eli hänet nähdään "outona" tai jotenkin vaarallisena. Noilla huhuilla perustellaan usein syrjimistä, joka saattaa aiheuttaa hyvin ikäviä asioita syrjityn elämässä. Eli syrjitty henkilö saatetaan esimerkiksi pahoinpidellä siksi, että "häntä halutaan kouluttaa".
Kun puhutaan esimerkiksi Rautjärven kirkon murhapoltosta, niin tekijän on kerrottu olleen "erakko". Mutta sitten kuitenkin mieleen tulee että onko tuo "erakko" yksin omasta vapaasta tahdostaan, vai onko hänet eristetty yhteisöstä?
Eli Rautjärven kirkossa tapahtui murhapoltto, missä kirkon ovet oli lukittu ulkoa narulla, kun joku halusi tehdä selväksi, että hän ei voi jotain asioita hyväksyä. Kyseinen teko oli varmasti sellainen, että sen tekijä joutuu tästä murhapoltosta vastaamaan pitkään jossain vankimielisairaalassa.
Himos Areenalla oli taas artisti, jonka nimen voitte lukea alla olevasta linkistä joutunut lopettamaan keikkansa kesken, kun lavalle oli heitelty juomia. Heittelijä oli yksittäinen henkilö yleisön joukossa, joka ei ilmeisesti pitänyt touon artistin musiikista, joten hän päätti sitten pilata kaikkien muidenkin illan. Kaikissa ravinoloissa on ihmisiä, jotka luulevat omistavansa kaiken päällä maan.
Nuo henkilöt eivät aina ole täysin perillä siitä, mikä on esimerkiksi konsertti, vaan he saattavat huutaa haluavansa AC/DC:tä joltain Meiju Suvakselta. Tai jonkun henkilön paita ei heitä miellytä, ja silloin alkavat nyrkit heilua.
Kun puhutaan ihmisten turvallisuudesta, niin turvallisuus on tietenkin kaikkialla päällimmäisenä, mutta sitten kun lähdetään keskustelemaan esimerkiksi ihmisten käytöksestä, niin on tietenkin hyvin ikävää, että lavalle heitellään juomia, ja varmaan tuo yksittäinen henkilö tuolla yleisön seassa saa sitten kuulla tästä asiasta ainakin oikeudessa, jos ja kun häneltä vaaditaan korvausta tuon keikan pilaamisesta.
Mutta mitä yhteistä näillä kahdella tapauksella on? Mikä saa ihmisen pinnan palamaan niin, että hän vaarantaa yleistä turvallisuutta? Toisin sanoen kaikilla ihmisillä ei ole vain mukavia muistoja niistä asioista, jotka on tarkoitettu mukaviksi.
Yhteinen tekijä on se, että henkilö joka ei vain ehkä sattunut hyväksymään jotain asiaa, mikä tapahtui päätti sitten pilata muutamien ihmisten illan tai elämän. Tuo yksittäinen ihminen ajatteli että koko maailman pitää kuunnella hänen ajatuksiaan sekä omata hänen kaltaistensa tavan ajatella ja että kellään muulla ei saa olla samanlaisia mielipiteitä kuin tällä yhdellä ihmisellä. Nykyään mediassa puhutaan näistä erilaisista häiriköistä hyvin paljon enemmän kuin koskaan ennen. Häiriköinti julkisissa tapahtumissa ei ole mikään uusi ilmiö.
Vaan ennenkin on esimerkiksi musiikkitapahtumiin soiteltu pommi-uhkia tai sitten paiskottu pulloja lavalle. Saattaa olla että ennen ei näistä asioista olla puhuttu, mutta nykyään saattaa tekijän nimi vilahtaa keskustelupalstoille ennen kuin poliisi edes ehtii kunnolla tehdä etsintäkuulutusta. Se että tapahtumissa tapahtuva häiriköinti on tullut julkiseksi toivon mukaan hillitsee näitä ikäviä tapahtumia, jotka voivat johtua esimerkiksi häiriköijän yksityiselämästä.
Trauma voi laukaista väkivaltaisen reaktion.
Se että joku kokee oikeudekseen pilata toisten illan tai tapahtuman kuitenkin kertoo jotain hänen luonteestaan. Tuollainen ihminen kokee olevansa muiden yläpuolella, ja sen takia jokaisen pitää häntä seurata. Eli ihminen kokee tuolloin tekonsa olevan oikeutettu. Mustasukkaisuus tai joku muu asia saattavat saada aikaan tekoja, joissa ihminen ei kykene tai halua toimia kuten muut. Eli hän toimii rationaalisen ajattelutavan vastaisesti, kuten akateemisesti asia ilmaistaan.
Mutta sitten meidän pitää myös mennä vähän sellaiselle alueelle, missä me emme ehkä halua koskaan liikkua. Nimittäin jollekin ihmisille uskonnolliset tapahtumat sekä konsertit ovat ahdistavia asioita. Saattaa olla että joillekin syntyy tuolloin traumoja siitä, kun heitä on ehkä joskus kohdeltu niin sanotusti epäkunnioittavasti tai suoraan sanottuna halventavasti jossain tapahtumassa. Eli teko joka vaarantaa ihmisten hengen tai muuten pilaa erityisesti suuren ihmisjoukon illan pitää kyllä aina tutkia, jotta syy tuohon toimintaan voidaan löytää.
https://yle.fi/a/74-20010989
https://yle.fi/a/74-20010988
Kommentit
Lähetä kommentti