Avarn-yhtiön sisäistä toimintakulttuuria kuvaillaan YLEn uutisissa seuraavalla tavalla "Liiallista voimankäyttöä esihenkilöiden katsoessa toimintaa läpi sormien, tilanteiden tietoista kärjistämistä, kameroiden katvealueiden hyödyntämistä ja tapahtumien kaunistelua poliisille. Kielletyillä haalarikameroilla väkivallan kuvaamista ja kovilla otteilla leveilemistä". (YLE.fi/https://yle.fi/a/74-20010575)
Vaikka Avarn yhtiön vartijat ovat tässä rikosvyyhdissä pääepäiltyinä, niin poliisi pitää tätä ongelmaa paljon syvempänä, kuin vain näiden muutamien toimijoiden toimintana. Järjestyksenvalvojien eli vartijoiden ja ennen aikaan varsinkin portsarien eli ovimiesten toiminta on ollut sellaista, että siinä on noiden henkilöiden puututtua tilanteeseen seurauksena ollut murtuneita ranteita sekä sijoiltaan väännettyjä olkaniveliä, jotka ovat syntyneet "juopuneen asiakkaan rauhoittamisen yhteydessä".
Kun varsinkin juopunut henkilö joutuu järjestyksenvalvojien käsittelyyn, niin hän ei ehkä muista tapauksesta kaikkea. Järjestyksenvalvoja saattaa väittää henkilön käyneen kiinni johonkin toiseen, tai sitten hän "ehkä kaatui". Saattaa olla että ehkä juopunut henkilö ei uskalla tai kehtaa tehdä noista järjestyksenvalvojista ilmoitusta, vaikka hänet raudoitetaan kovakouraisesti.
Lehtijutun mukaan kovilla otteilla kerätään pisteitä, ja samalla luodaan tietenkin kovaa mainetta. Itse ihmettelen että haalarikameroita ei käytetä, koska niiden avulla voitaisiin osoittaa että onko ainakin osa otteista oikein mitoitettuja. Mutta esimerkiksi katvealueiden hyödyntämisellä ilmeisesti pyritään luomaan "respektiä" eli kunnioitusta noita miehiä ja naisia kohtaan, jotka omasta mielestään täysin oikeudenmukaisesti valvovat järjestystä rautatieasemilla sekä monissa muissa julkisissa tiloissa.
Olisi muuten kiva tietää paljonko Avarn tienaa esimerkiksi julkisten tilojen valvonnalla? Eli paljonko veronmaksajien rahoja tuohon toimintaan käytetään vuodessa?
Kun me olemme töissä, niin emme ole eri henkilöitä kuin työajan ulkopuolella. Siis tämän asian voimme todeta, kun keskustelemme siitä, että jos ihminen haluaa pitää työ- ja vapaa-ajan erillään. Tämä asia pitää aina muistaa, jos puhumme esimerkiksi ammatinvalinnasta. Se että ajamme auton kotipihaan, ja sitten vain suoraan menemme suihkuun, ja haluamme unohtaa sen, mitä töissä tapahtui, ei varmaan ole kuitenkaan täysin mahdollista.
Me kaikki olemme niitä aivan samoja ihmisiä, joita muut kohtasivat työajalla, ja kaikki työ vaikuttaa jollain tavoin ihmisen vapaa-aikaan. Vaikka monet meistä kuvittelevat, että työ ja vapaa-aika on mahdollista erottaa, niin kuitenkin se mitä työaikana tapahtuu saattaa seurata meitä myös vapaalle.
Ja sitten tietenkin kun lähdemme esimerkiksi purkamaan sellaisia ikäviä asioita kuin vartijoiden harjoittama väkivalta, niin tietenkin silloin keskustellaan sellaisista yhtiöistä kuin Avarn, jossa jo viides järjestyksenvalvoja on vangittu. Tuossa yhtiössä ilmeisesti on kulttuuri ollut väkivaltaa ihannoivaa, ja sen takia juuri tästä vartijoiden harjoittamasta väkivallasta pitäisi puhua vähän enemmän.
Avarnia syytetään sellaisesta työkulttuurista, jossa väkivaltaa pidetään oikeutettuna tai tehokkaana toimintamallina, jolla alueet saadaan "siistittyä". Siis jos ajatellaan että yhtiössä esimerkiksi turvakamera on käännetty pois, tai että vartijoille näytetään alueet mitä voi käyttää, jos kiinniotettua halutaan "kouluttaa".
Siis voiko tällainen toiminta oikeasti tapahtua ilman että yhtiön johto on asiasta täysin tietämätön? En tiedä että miten se on tullut ilmi, että kamera on käännetty pois jostain kohteesta, mutta voidaan sanoa, että tuon kohdan tietäminen on varmasti houkutellut jotain henkilöitä käyttämään tavallista kovempia otteita.
Jos ajatellaan että Avarnin yrityskulttuuri suosii niin sanottuja "lyhyttukkaisia" vartijoita, niin kuitenkin voidaan kysyä että missä nuo otteet on oikeasti otettu käyttöön? Siis onko Avarinin linja ollut se, että sinne haalitaan kovia poikia, joiden tehtävä on näyttää että "kuka on tämän kaupungin kingi". Se että turvakamera käännetään pois jostain kohteesta voi aiheuttaa tilanteen, missä joku ehkä puukottaa vartijaa eikä silloin kamera näe tilannetta.
Avarnin tapauksessa merkittävää on se, että tuon yhtiön asiakkaisiin kuuluu myös valtiollisia toimijoita, eli tuo yhtiö vartioi myös ministeriöitä, joissa ei huomautettavaa ole ollut. Mutta sitten kun ajatellaan että yhtiön toimintatapoihin kuuluu esimerkiksi kameroiden kääntely toiseen suuntaan, niin silloin ei kyllä olla tekemisissä aivan kaikkein ammattimaisimpien henkilöiden kanssa.
Jos ajatellaan että Avarn on yhtiö, joka vartioi valtiollisia kohteita, niin tietenkin silloin pitää ymmärtää että valvontakamera on kaikkien ihmisten, eli myös vartijoiden turvaksi. Mutta tietenkin olisi mukavaa saada tietää, että miten tämä vartijoiden harjoittama väkivalta on tullut ilmi? Onko joku sitten puhunut ohi suunsa jossain sosiaalisessa mediassa vai mitä tuon yhtiön työntekijät ovat tehneet, kun poliisi on aloittanut tutkimukset asiasta, joka varmasti vaatii selvittämistä.
https://yle.fi/a/74-20010575
https://yle.fi/a/74-20010688
https://yle.fi/a/3-12687072
Kommentit
Lähetä kommentti