Yksilön oikeusturva julkisuudessa sekä lain edessä on merkillinen asia. Tiedättekö mikä yhdistää Donald Trumpia ja kahden naisen surmasta pidätettyä Mika Moringia, joka on vapautettu mutta sitten pidätetty uudestaan toisesta surmasta. Se että molempien asioita on käsitelty erittäin suurella volyymilla julkisuudessa. Ja molemmat on ainakin joidenkin ihmisten mielestä mestattu jo ennen käsittelyä. Mutta aloitetaan Trumpilla ja jatketaan sitten Moringiin. Molempien henkilöiden kohdalla tilanne on se, että heitä vastaan on nostettu julkiset syytteet, ja jutut ovat saaneet aikaan suurta julkisuutta.
Trumpin kohdalla ollaan huolissaan tapauksen vaikutuksesta USAn demokratiaan. Mutta sitten voidaan kysyä että onko demokratia ja oikeusvaltio sitten oikeastaan sama asia? Demokratiaan kuuluu se, että enemmistö on periaatteessa aina oikeassa.
Mutta kun puhutaan yleisestä oikeustajusta, niin silloin meidän on kysyttävä itseltämme, että onko yleinen oikeustaju sama asia kuin yleinen mielipide? Siis onko yleinen mielipide sama asia kuin oikeustaju, kas siinä vasta hyvä kysymys.
Oikeusvaltion periaate on se, että henkilön asema ei saa vaikuttaa tuomioon tai siihen miten viranomaiset suorittavat tutkintaa. Vain se mitä henkilö on tehnyt joutuakseen oikeuteen sekä se että todetaanko hänet syylliseksi vai ei on merkityksellistä. Eli tämän periaatteen mukaan esimerkiksi FBI ratsiat Trumpin kotiin ovat laillisia, jos samanlaiset tiedot olisivat aiheuttaneet ratsian myös muiden ihmisten koteihin, joilla on pääsy salaiseen materiaaliin.
Kun taas oikeusvaltiossa lain asema on vahvempi kuin enemmistön. Siis kyse on siitä että onko joku teko sellainen, että se on lain kirjaimen vastainen? Se että ihmiset eivät välttämättä pidä jostain henkilöstä ei tarkoita sitä, että hän on lain edessä syyllinen. Oikeusvaltiossa siis tuomioistuimen päätös voi olla yleisen mielipiteen vastainen, koska syyttäjien pitää osoittaa että henkilö on tehnyt rikoksen. Ja rikoksen tuntomerkit on kirjattu lakiin.
Siis katuparlamentti voi olla oikeusvaltiossa tuomioistuimen kanssa eri mieltä ihmisten syyllisyydestä, mutta ainoa asia mikä merkitsee on tuomarin perustelu tuomiolle, minkä on tietenkin perustuttava lakiin. Ja joskus tuomio on "yleisen oikeustajun" tai yleisen mielipiteen vastainen, mutta jos henkilöä ei voida liittää rikokseen, niin hän on silloin syytön, vaikka hän olisi kuinka epämiellyttävä tai epäasiallinen hyvänsä.
Onko yleinen mielipide aina sama asia kuin oikeustaju tai oikeudenmukaisuus?
Oikeusvaltiossa oikeuden päätös voi olla yleisen mielipiteen tai oikeustajun vastainen. Eli jos jostain asiasta ei ole kirjattu mitään lakiin, niin se merkitsee sitä, että henkilö on syytön. Tai sitten jos kyseessä on asia jota ei ole kirjattu esimerkiksi liittovaltion lakiin, tai USAn perustuslakiin jos kyseessä on USA, niin silloin vastuu tuosta lainsäädännön osasta siirtyy suoraan osavaltioille.
Muuten USAn korkeimman oikeuden päätös abortista on sellainen, että siinä oikeus voitti yleisen mielipiteen. Siis tämä abortin kieltävä tuomio on monen ihmisen mielestä nimenomaan naisten ihmisoikeuksien vastainen, mutta samalla pitää muistaa että USA:n perustuslaissa ei ole aborttia koskevia pykäliä. Joten sitä kautta ajatellen korkeimman oikeuden päätös on ollut lain mukainen, mutta (ainakin osittain) yleisen mielipiteen sekä ehkä myös yleisen oikeustajun vastainen.
Suomalaistutkija pitää pahimpana mahdollisena asiana, että Donald Trumpia vastaan nostetaan syytteet yllytyksestä väkivaltaan, koska hän yllytti kannattajiaan lähtemään marssille kohti Senaatin taloa ja ottamaan aseet mukaan. Jos Tumpin syytteet hylätään, niin silloin hän kyllä tulee nostamaan metelin, ja syyttää kaikkia mahdollisia tahoja poliittisesta ajojahdista. Toki sama tilanne tulisi varmaan eteen myös silloin kun jos Trump nyt sattuu saamaan syytteet ja hänet tuomitaan.
Trumpin mukaan häneltä vietiin toinen kausi USA:n presidenttinä sekä myös tietenkin kaikki hänen kotiinsa tehdyt ratsiat ovat varmasti poliittista vainoa. Ja tietenkin FBI on Trumpin mielestä täysin politisoitunut ja ajaa vain poliittista vainoa, kun nuo miehet kävivät etsimässä Trumpin kotoa esimerkiksi salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.
Ja johan oli kritiikki myös FBI:tä kohtaan erittäin kovaa, kun se oli lähtenyt tekemään kansallisen turvallisuuden nimissä etsintää USAn entistä presidenttiä vastaan, joka on paitsi ilmaissut halunsa toiselle kaudelle, sekä myös ilmaissut ettei hän hyväksy vuoden 2020 vaalien tulosta ja samalla myös ilmaissut halunsa muuttaa USAn perustuslakia niin, että siinä ei enää rajattaisi presidentin istuntokausia.
Se miksi muuten USAn perustuslaissa presidentin istuntokaudet on rajattu kahteen johtuu siitä, että ennemmin tai myöhemmin presidentinvaaleissa on vastakkain kaksi huonoa ehdokasta. Ja tuolla kahdella kaudella pyritään minimoimaan presidentin virheiden aiheuttamat vahingot USAn liittovaltiossa sekä tuon valtion suhteissa ulkovaltoihin.
Joidenkin ihmisten mielestä on muuten ikävää, että USAn presidentin valtaoikeuksia ylipäätään rajataan, koska kansa ilmeisesti aina on oikeassa. Siis FBI ei saisi tutkia presidenttien taustoja tai tehdä kotitarkastuksia presidentin kotiin, koska tämä on laittanut muutaman salaisen tai luottamuksellisen asiakirjan salkkuunsa. Mutta kuten tiedämme, niin "tapaus Trump" on nostanut sellaisia asioita esiin, kuten se että kuinka pitkälle poliittiset toimijat sekä poliisi saavat mennä.
Sitten tietenkin meidän pitää miettiä, että mitä jos joku tavallinen ihminen olisi laittanut samanlaisia julkaisuja sosiaaliseen mediaan mitä Trump on laittanut? Olisiko hän saanut yhtä paljon julkisuutta kuin D. Trump ja hänen humppaorkesterinsa? Eli tuolloin varmaan FBI olisi piipahtanut myös tuon tavallisen amerikkalaisen kotona.
Mutta FBIn Suomen serkku KRP myös piipahtelee välillä ihmisten kotona. Ja erään Mika Moringin jutussa on yhdestä tai kahdesta taposta tai murhasta epäillyn henkilön eli Moringin kasvot näytetty koko kansalle. Mohring vapautettiin sitten käräjäoikeudessa toisesta henkirikoksesta, mutta poliisi pitää häntä epäiltynä ainakin toiseen murhista, joista häntä aluksi epäiltiin. Siis vaikka Moring olisi tehnyt toisen tapoista tai murhista, niin toinen noista murhista olisi siinä tapauksessa avoinna.
Tästä sitten voimme siirtyä siihen, että mikä on tavallisen kansalaisen oikeusturva meidän kotoisessa Suomessamme? Siis tässä sitten tietenkin pitää pohtia sitä, että onko Mika Moring tehnyt ne kaksi naisiin kohdistunutta tappoa tai onko hän tehnyt toisen noista tapoista tai murhista, mistä häntä epäillään. Tietenkin me kaikki olemme saaneet lukea miten ikävä narsistinen ihminen Moring on ollut naisiaan kohtaan.
Mutta kuitenkin se että poliisi julkaisi Moringin kuvan, ja sitten hänet vapautettiin ja pidätettiin uudestaan nyt toisesta henkirikoksesta kertoo jotain siitä, millainen oikeusturva ihmisillä nyt ylipäätään on. Siis onko Moring tehnyt murhia tai tappoja on avainkysymys. Tietenkin julkinen sana on tuominnut hänet suoraan ikäväksi ihmiseksi, mutta jotenkin itseäni alkaa vähän hämmästyttää se, että kuinka Moringin kasvot paljastettiin ennen vangitsemisoikeudenkäyntiä?
Samoin esimerkiksi se että lehdessä kerrottiin Moringin käytöksestä on jotenkin ihmeellistä. Itse olisin kyllä pitänyt korrektimpana että tuo kuva ja jutut Moringin käytöksestä olisi julkaistu vasta kun tuo mies olisi vangittu. Se että vangitseminen koskee ilmeisesti toista henkirikosta ei välttämättä anna kovin hyvää kuvaa tapausta koskevasta tiedottamisesta. Nimittäin jos vain toinen henkirikos olisi epäillyn tekemä, mutta toinen ei, niin silloin edelleen olisi viranomaisilla edessään toinen selvittämätön henkirikos.
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/suomalaistutkijat-pahinta-usa-n-kannalta-olisivat-liian-heppoiset-syytteet-ja-trumpin-vapautuminen-niist%C3%A4-tuomioistuimessa/ar-AA15uxjG?ocid=msedgntp&cvid=1b2c3fb517b84e8683891d4fb5f59d79
Moringin tapaus.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009271284.html
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/karajaoikeus-vapautti-kahdesta-taposta-epaillyn-mika-moringin-poliisi-pidatti-heti-uudestaan/8594984
https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/5599018
https://yle.fi/a/74-20009412
Kommentit
Lähetä kommentti