Siirry pääsisältöön

Kun kansa laman alla nyyhkii..

Kun kansa laman alla nyyhkii.. 

Suomen talous on taantumassa, eikä sitä auta mikään. Talouden nousu- ja laskusuhdanteet ovat asioita, jotka seuraavat toisiaan sekä mikro että makrotalouksissa. Mikrotalous on siis yksilöiden taloutta, ja kuten tiedämme niin lopulta meillä on kaikkea. Kaikki taloudet yksilöiden talouksista, kansallisen tason sekä lopulta globaaliin talouteen riippuvat tosistaan. Siis yksilön talous on kaiken talouden perusta, ja tietenkin meidän pitää muistaa, että myös valtiot sekä niiden laitokset ovat tavallaan yksilöitä, eli superorganismeja, jotka koostuvat kuitenkin yksilöistä. 

Kansallisen talouden reaktiot sekä toimintamallit ovat samoja kuin globaalin talouden, ja lopulta edessä on aina väistämättömästi lama, halusimme sitä tai emme. Kuin markkinoille tehdään tuotteita, niin ihmisten tarve sekä halu ostaa niitä ratkaisevat sen, että menestyykö tuote vai ei. Samoin jos tuotetta on tehty paljon, niin lopulta sitä on kaikilla, ja tuote ei enää mene kaupaksi. 

Tuota asiaa sanotaan markkinoiden tukkeutumiseksi, ja lopulta ennemmin tai myöhemmin tuotteita ei enää osteta. Se miten nopeasti markkinat tukkeutuvat tai täyttyvät riippuu siitä, että kuinka paljon ja monipuolisesti tuotteita ostetaan. Jos talous lepää yhden tuotteen varassa, niin silloin sitä on helppo horjuttaa. Talouden ongelma on se, että kukaan ei tiedä että miellyttääkö joku tuote ostajia. Mikäli ostajat eivät osta tuotetta, niin silloin pitää löytyä varasuunnitelma eli joku tuote tai asia, joka korvaa flopanneen tuotteen. 

Jos tuote ei mene kaupaksi, niin silloin kaikki siihen sijoitetut rahat ja aika menevät hukkaan. Ja mikäli tietyn yhtiön tuota ei toistamiseen mene kaupaksi, niin se tarkoittaa ovia aikoja tuolle yhtiölle. Talouden kannalta on aivan sama mistä syystä tuote ei mene kaupaksi. Se että tuote ei miellytä tarkoittaa että kauppiaat kääntyvät toisen toimittajan puoleen, koska he eivät halua ostaa tuotteita koristamaan hyllyköitä. Ja jos ostajien luottamus tuotteen toimittajaan menee, niin tuota luottamusta on vaikea saada takaisin. Eli jos luottamus tuotteen valmistajaan menee, niin silloin valmistaja menee konkurssiin, koska se ei kykene vastaamaan tuotteen ostajien asettamiin vaatimuksiin. 


Adam Smith (1723-1790)
Skotlantilainen filosofi sekä
modernin taloustieteen isä


Vaikka puhumme aina siitä että taloudessa vaikuttavat samat mekanismit vuodesta toiseen, niin emme kuitenkaan voi sanoa, että talous olisi samanlainen kuin joskus 1990-luvulla. Nykyään tieto liikkuu nopeammin, ja samalla myös negatiivinen tieto leviää verkossa helposti. Se että tieto leviää verkoissa ei tarkoita että kaikki tieto olisi oikeaa. Mutta myös väärällä tiedolla on merkitystä. Me emme tiedä onko tieto oikeaa vai väärää. Ja jos joku sitten lähettää viestin, jossa joku yhtiö mainitaan negatiivisessa mielessä, niin se saattaa väärin tulkittuna aiheuttaa talouden taantuman. 

Ja ajatelkaa mitä tapahtuisi, jos esimerkiksi kryptovaluutat muutettaisiin laittomiksi. Se tarkoittaisi sitä, että ihmiset alkavat kotiuttaa pääomiaan eli muuttaa kryptovaluuttoja oikeaksi rahaksi. Silloin saattaisi tapahtua niin että valtava määrä valuuttaa tulee tuolloin makkinoille. Silloin seurauksena on ehkä jopa hyperinflaatio. 

Se mikä tekee taloudesta erilaisen ovat erityisesti BitCoinin tyyppiset kryptovaluutat, joihin on saatettu sijoittaa vaikka miten paljon valuttaa. Ja jos kryptovaluuttoihin on sijoitettu paljon rahaa, niin silloin se merkitsee sitä, että tuo raha merkitsee uhkaa koko talousjärjestelmälle. Kryptovaluuttoihin sijoitetun rahan päästessä takaisin markkinoille se saattaa merkitä sitä, että valuuttaa on tulossa markkinoille liikaa. Ja tuolloin edessä on hyperinflaatio. Inflaatio eli rahan arvon heikkeneminen johtuu siitä, että keskuspankin pitää tuottaa aina jonkin verran lisää rahaa markkinoille. Koska osa tuosta rahasta jää jonnekin, niin se aiheuttaa raha arvon alenemisen. 

Kryptovaluutat ovat vain yksi osa nykyaikaista taloutta, mutta ne ovat kaikkein näkyvin uusista sijoituskohteista. Kryptovaluutat luotiin aluksi helpottamaan rahan siirtoa valtiosta toiseen, mutta nykyään ne ovat myös itse sijoituskohteita. Internetin aikaan nopea tiedonvälitys takaa sen, että oikea ja väärä tieto leviävät nopeasti verkossa. Kun sijoittaja tekee päätöksiä pelatessaan niin sanottua lyhyen tähtäimen sijoituspeliä, jossa voitot sekä tappiot voivat olla hyvin suuria, niin hän ei voi analysoida kaikkea mahdollista tietoa. Sijoittajan pitää osata ennakoida miten hänen hallussaan olevat osakkeet käyttäytyvät sekä mikä niiden arvo on tietyn ajan sisällä. Jos hän tekee virhearvion, niin silloin voivat tappiot olla hyvin suuret. 

Eli jos osakkeiden arvo lähtee laskemaan, niin sijoittaja voi odottaa muutaman hetken, mutta se saattaa aiheuttaa suuren tappion. Ja jos sijoittaja huomaa että hänen osakkeidensa arvo kohoaa, niin hänen pitää muistella että mikään osake ei kallistu loputtomiin, joten jossain kohdassa hänen pitää myydä osakkeet. Tuolloin jos kyseessä on suursijoittaja, niin silloin hän saattaa aiheuttaa ketjureaktion, joka kaataa koko yhtiön. Jos keskeinen toimija kaatuu, eli joutuu konkurssiin, niin silloin se saattaa vetää hyvin monia muitakin yhtiöitä mukanaan. Pahimmassa tapauksessa koko talousjärjestelmä romuttuu. 


https://www.iltalehti.fi/talous/a/560e3631-c649-46f9-a35a-bdf0319c59b7

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten EU:hun ja eritysesti Suomeen saadaan lisää yrityksiä? (Tulevaisuus on startupeissa)

Miten EU:hun ja eritysesti Suomeen saadaan lisää yrityksiä? (Tulevaisuus on startupeissa)  Miten EUhun saadaan lisää yrityksiä? Eli miten tehdään EUsta mielenkiintoinen alue sijoittajille, ja sitten tietenkin me voimme kysyä, että miten tehdään nimenomaan Suomesta sellainen alue, että se toisi rahaa myös maamme valtion kassaan? Verot ovat valtion pääasiallinen tulonlähde. Ja jos yhtiöt muuttavat pysyvästi ulkomaille, niin silloin ne eivät maksa maahamme veroja. Mikäli yhtiöt siirtyvät EUn ulkopuolelle, niin silloin ne eivät ole edes EU lainsäädännön ulottuvissa.  Startupien ongelma on siinä, että jos ne saavat vähänkin tunnettavuutta, niin silloin ne ostetaan ulkomaiseen omistukseen. Ja ulkomaiset yhtiöt eivät maksa maahamme veroja, jos niiden kotipaikka on vaikkapa Luxembourg. Maamme talous vaatii lisää rahaa ja paljon. Mutta se miten rahaa hankitaan on sitten hiukan hankalampi asia, koska myös esimerkiksi ulkomaisten sijoittajien pitäisi uskaltaa sijoittaa maahamme rahaansa....

Miksi Antti Hanhivaara katosi 14.10.2006

Videon voitte katsoa seuraavasta linkistä. Ja kommentteja on myös auton löytöpaikkaa esittävän kuvan yhteydessä. Mutta tästä filmistä seuraa sellainen ajatus, että onko Antti pantu kävelemään omasta autostaan?  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/antti-hanhivaaran-isa-muistaa-tarkasti-viimeisen-tapaamisen-toivo-pojan-kohtalon-ratkeamisesta-elaa-vahvana-ei-han-hengissa-enaa-tule-vastaan/8262494#gs.eshz34 Eräoppaaksi valmistuneen Antti Hanhivaaran kohtalo on pysynyt arvoituksena. Seuraavana maanantaina hän olisi aloittanut työt metsäkoneen kuljettajana, mutta sitten tapahtui asia, joka on nostattanut otsikoita lehtiin vuosikausia. Ja viimeksi Keskisuomalainen on 7.9.2024 ottanut tämän katoamisen käsittelyyn. Tapauksessa huomioitavaa olisi se, että sitä on käsitelty todella suurella volyymillä. Ensi kerran itse törmäsin tapaukseen vuonna 2008, kun katsoin TVstä "Kadonneet" ohjelmaa, ja sitten myöhemmin olen säännöllisesti lukenut tästä tapauksesta eri medioista. Viimeinen havain...

Metsäkoneen kuljettajaa ohjeistettiin ajamaan raakkujen yli

"Raakkuja eli jokihelmisimpukoita siirrettiin turvaan ylävirran puhtaaseen veteen Suomussalmen Hukkajoella 23. elokuuta sen jälkeen, kun Stora Enson hakkuutyömaa ja joen yliajo oli sotkenut niiden elinympäristön. Kuva: Hannu Huttu / Lehtikuva" (HS, Suunnitelma paljastaa: Metsä­kone­kuskia ohjeistettiin ajamaan raakku­joen yli) Raakku eli jokihelmisimpukka on erittäin uhanalainen laji. Ja silti Stora Enson hakkuualueella olevan raakkuesiintymän yli oli ajettu. Siltä vähän vaikuttaa että teko on ollut tahallinen, tai ainakin metsäkoneen kuljettaja oli toiminut hakkuusuunnitelman mukaan. Se sitten on eri asia, että tiesikö konekuski raakuista, tai oliko tieto niistä päätynyt esimerkiksi hakkuusuunnitelman tekijöiden tietoon? Mutta tulos on se, että nuo raakut olivat kuolleet, ja Stora Enso ei ole suostunut kommentoimaan tätä asiaa, koska sen edustajat vetoavat poliisitutkintaan. Tietenkin tässä asiassa on voitu toimia siten, että konekuskeille on jätetty kertomatta raakuista, jo...