Windows 7 ja 8 tuki päättyy, joten kannattaa vaihtaa uudempaan versioon. Tai oikeastaan tietoturvan takia kannattaa aina pitää kaikki koneet pitää aina päivitettynä, koska tuolloin eivät hyökkääjät voi käyttää vanhentuneissa käyttöjärjestelmissä ilmenneitä aukkoja. Mutta sitten tietenkin jos sanotaan että asiakkaita pakotetaan siirtymään uusien käyttöjärjestelmien käyttäjiksi tai sitten heidän ohjelmistonsa lakkaavat toimimasta, niin syy tähän saattaa löytyä Venäjän vastaisista pakotteista. Noiden uusien päivitysten avulla voidaan varmistaa se, että esimerkiksi tietokoneita tai muita pakotelistoille kuuluvia tuotteita ei siirretä luvatta Venäjälle.
Mutta ehkä kaikkia kiinnostaa tietää mikä saa tuon Windows 11 käyttöönoton yhteydessä ilmenevän siniruudutuksen pois. Siis tällä tarkoitan sitä paljon puhuttua sinistä ruutua ja QR-koodia jotka ilmestyvät tietokoneen ruudulle, kun se laitetaan päälle. Tuo sinisen ruudun näyttäminen loppuu silloin kun Windowsia on käytetty tarpeeksi kauan ja siihen on ladattu päivitykset. Mutta kuten varmaan kaikki tietävät, niin Venäjän mikropiirien tarve saattaa selittää sen, miksi esimerkiksi vanhojen Windows-versioiden tuki päättyy. Nimittäin uskoisin että noissa Venäjän tiedustelun käyttämissä koneissa on vanhentuneet käyttöjärjestelmät.
Mutta tietenkin jos me sitten taas lähdemme pohtimaan sitä, miten esimerkiksi tietokoneet ovat muuttuneet, niin uudet käyttöjärjestelmät tukevat paremmin uusia sekä tehokkaampia prosessoreita. Siis jos ei haluta ladata uutta Windowsia niin aina voi siirtyä Linuxin käyttäjäksi, mutta koskaan ei kannata jättää konetta vanhentuneen järjestelmän varaan.
Syy miksi aikoinaan siirryimme Windows-maailmaan oli se, että Windows tuki paremmin prosessorien muistinhallintaa sekä virtuaalista moniajoa kuin vanhanaikainen DOS-käyttöjärjestelmä. Tietenkin nykyään on muitakin käyttöjärjestelmiä kuten Linux, mutta varsinkin Linuxin kohdalla ongelma on siinä että tuo järjestelmä ei ehkä ole yhteensopiva esimerkiksi kaikkein uusimpien tietokoneiden kanssa, eli esimerkiksi erilaisten piirien kuten WiFi eli WLAN-piirien ohjauskoodeja ei olla aina julkaistu, joten kaikkein uusimmissa koneissa ei Linux tue esimerkiksi juuri WLAN korttia, joten niissä ei voi tuon takia käyttää joko Linuxia tai sitten pitää jättää WLAN käyttämättä.
Ja juuri prosessorien kehitys on myös yksi syy siihen, miksi vanhojen käyttöjärjestelmien tuki päättyy. Kun markkinoille tulee uusia tietokoneita, joissa on yhä tehokkaampia prosessoreita, sekä parempi muistinhallinta, niin silloin myös käyttöjärjestelmän pitää olla ajan tasalla, eli sen pitää kyetä ohjaamaan muistia sekä myös prosessoria. Koska käyttöjärjestelmien keskeisiä komponentteja kuten osia, joiden avulla se kommunikoi kernelin eli mikropiirien ohjausohjelmistojen kanssa, niin silloin lopulta tullaan siihen pisteeseen, missä vanhojen sovellusten käyttöä ei enää voida tukea. Ja se tarkoittaa tietenkin sitä, että kaikkien pitää lopulta päivittää käyttöjärjestelmänsä.
Mutta kuten tiedämme, niin aina kannattaa käyttää viimeisintä teknologiaa, koska se on turvallisempaa, ja siinä on paikattu monia haavoittuvuuksia, jotka ovat mahdollistaneet vanhojen koneiden ottamisen hallintaan. Joskus olen kuullut ihmettelyä siitä, että miksi esimerkiksi joku käyttäjä tai käyttäjäryhmä ikään kuin laahaa pari Windowsin versiota perässä siitä, mikä on viimeisin julkaistu versio. Ehkä nuo ihmiset kuvittelevat että käyttämällä vanhentuneita laitteita tai ohjelmia, niin he saavuttavat säästöjä. Toki noihin vanhentuneiden järjestelmien käyttäjäkuntiin saattaa kuulua esimerkiksi Venäjän sekä mahdollisesti myös Kiinan virnaomaisia, jotka pelkäävät NSA:n sijoittavan vakoiluohjelmia heidän koneilleen.
https://fin.afterdawn.com/uutiset/2023/03/29/steam-windows-7-windows-8-tuki-loppuu
Kommentit
Lähetä kommentti