"Jdam-er-täsmäpommin pitkän kantomatkan selittävät pommiin liitetyt siivet. KUVA: AUSTRALIAN PUOLUSTUSVOIMAT" (HS.fi/16.4.2013)
Myös Suomi käyttää amerikkalaisvalmisteisia JDAM (Joint Direct Attack Munition) täsmäaseita. Nuo aseet ovat GPS-ohjattavia, mikä on niiden suurin heikkous. Tietääkseen mihin täsmäaseen on lennettävä pitää aseen tietää kaksi pistettä. Piste A on se, mistä ase laukaistaan. Ja piste B on se mihin aseen on lennettävä. Jos GPS-laitteen toiminta estetään, niin silloin tietenkään GPS-hakeutuva pommi ei osu kohteeseensa.
Ukrainan sodassa Venäjän asevoimat ovat onnistuneet häiritsemään näiden aseiden GPS-paikanninta, niin että ainakin pidemmän kantomatkan JDAM-ER (Extended Range) pommeista on huomattava osa eli 4/9 mennyt sivuun kohteestaan. Pentagonin papereiden perusteella noiden täsmäaseiden tehokas käyttö edellyttää sitä, että Venäläiset jammerit eli häirintäasemat tuhotaan maasta tapahtuvalla tulituksella ennen kuin JDAM aseita voidaan käyttää. Jammereita vastaan voidaan käyttää tavallisia tykistön ammuksia mutta myös säteilymaaleihin hakeutuvat AGM-88 HARM-ohjukset käyvät erittäin hyvin tuohon tehtävään.
Periaatteessa myös esimerkiksi JDAM tai maasta laukaistava ballistinen ohjus voidaan muuttaa myös sellaiseksi, että se hakeutuu noihin jammer-laitteisiin. Eli kyseessä on silloin vain uusi versio tutkamaaleja vastaan tarkoitetuista ohjuksista ja niiden kohteita. Jammer-laitteiden suurin ongelma on siinä, että niiden sijainti kyetään melko helposti paljastamaan kolmioimittaimen avulla. Tuolloin radiosuuntimalaitteet jotka säädetään toimimaan GPS-laitteen taajuudella suuntivat tuon jammer-lähettimen kohdan, ja sitten sinne voidaan lähettää joko ballistinen ohjus kuten GLSDB (Ground Launched Small-Diameter Bomb), joka on muutettu etsiytymään radiolähettimiin. Tuollaisten aseiden käyttö tietenkin saa aikaan sen, että noita jammer-järjestelmiä ei voida pitää päällä jatkuvasti.
Mutta esimerkiksi plasmakerrokseen perustuvat järjestelmät jotka estävät kaiken radioliikenteen voivat estää tehokkaasti myös GPS-laitteen käytön. Samalla toki plasmaan perustuva jammer-järjestelmä estää myös kaiken muun radioaaltoihin perustuvan viestinnän sekä sokaisee tutkat. GPSn häirintää voidaan tietenkin vaikeuttaa myös esimerkiksi koodaamalla tuota GPS-signaalia, jolloin sitä on vaikeampi erottaa "valkoisen melun" keskeltä. Ja joka kerta kun jammer-asema lähettää signaalia, jonka tarkoitus on peittää GPS, niin silloin se peittää myös oman radioviestinnän. Syy miksi USA ei ole toimittanut Ukrainaan koodattuja GPS-hakeutuvia pommeja on jäänyt pimentoon. Ehkä USAssa on pelätty että nuo tärkeät koodit sekä taajuudet voivat päätyä Venäjän käsiin.
Mutta kuitenkin tuohon GPS häirintään ollaan myös lännessä heräämässä. Esimerkiksi Israel on kehitellyt sellaisia täsmäaseita, joiden häirintä on äärimmäisen hankalaa, koska niiden suuntaaminen kohteisiin ei ole riippuvainen GPS-laitteista. Noissa aseissa saattaa olla esimerkiksi inertia-navigaatiojärjestelmä, mikä on yhdistetty tekoälypohjaiseen kuvan vertailuun. Tuollainen järjestelmä on käytössä kehutuissa Javelin-ohjuksissa. Samoin niitä ilmeisesti käytetään myös Israelilaisessa "Spice"-järjestelmässä. Tuollaisessa järjestelmässä inertia suorittaa alkulennon navigoinnin, ja sitten kameraan sekä kuvavertailuun perustuva järjestelmä hoitaa aseen lennon viimeisen vaiheen.
Aseen laukaiseva lentokone voi määrittää sijaintinsa esimerkiksi TERCOM-laitteen avulla. TERCOM on kohteeseen hakeutumislaitteisto joka on kehitetty alkujaan risteilyohjuksia varten. Niiden avulla voi laukaisevat lentokone tietää tarkalleen missä se on, mikä lisää aseen tarkkuutta. Tuollaiset välineet ovat immuuneja GPS-häirinnälle, ja noiden aseiden pitää ainoastaan tietää missä kohdassa niiden kohde on suhteessa koneen sijaintiin sen laukaistessa aseet.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009523087.html?share=1da4782c6de8a703580d5d944e0a4289
https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-88_HARM
https://en.wikipedia.org/wiki/TERCOM
Kommentit
Lähetä kommentti