Irtisanominen on aina sellainen asia, että se aiheuttaa vihaa sekä pettymyksen. Irtisanottu henkilö saattaa tuolloin purkaa pettymystään johonkin jolla ei ole mitään tekemistä irtisanomisen kanssa. Siis irtisanottu saattaa olla joko vihainen itselleen tai työnantajalleen, joka ei häntä katsellut pidempään. Joissain tapauksissa irtisanottu saattaa kehitellä sellaisia suojamekanismeja, joilla hän uskottelee itselleen että hän on toiminut täysin oikein.
Eli muut vain eivät ymmärrä tuota henkilöä. Kun henkilö irtisanotaan, niin usein varsinkin jos kyseessä on arvostettu tehtävä, niin tuo erotettu työntekijä saa joskus päähänsä tehdä pieniä "kepposia" entiselle työnantajalleen. Tuolloin esimerkiksi kapakan työntekijä saattaa tilata järeitä maansiirtokoneita kapakan pihalle. Tai sitten joku voi tilata muutamia satoja pizzoja entiselle pomolleen.
Se miten ihminen reagoi irtisanomiseen sekä siihen millaista kiusaa hän voi tehdä riippuu siitä, että millaisessa asemassa hän on ja millainen asenne hänellä irtisanomiseensa on. Kaikki eivät tilaa maansiirtokoneita tai 500 kpl. pizzoja entiselle pomolleen. Vaan jotkut aivan oikeasti nielevät irtisanomisensa sekä soittavat liittoon varmistaakseen että irtisanominen tapahtui kuten pitäisi.
Kun professori sai potkut, niin sitten hän teki joukon ilmoituksia tieteellisen tavan tai tieteellisen käytännön loukkaamisesta. Nuo ilmoitukset olivat kiusantekoa sekä ilmeisesti myös kosto erottamisesta.
https://yle.fi/a/74-20027184
Tuolloin kyseinen professori ilmeisesti halusi purkaa pettymystään muihin. Ja sitten tuo pettymyksen purkaminen aiheutti kiusallisen tilanteen, koska se vaikuttaa tuon ilmoituksen kohteen uraan sekä uskottavuuteen akateemisena toimijana. Ja pelkkä epäilys akateemis-empiirisen työn tekemisestä niin, että sitä ei voida hyväksyä on hyvin vakava. Se mikä sitten tekee tästä ilmoittelusta hyvin ikävän on se, että noiden aiheettomien kanteluiden tekijä on kansainvälisesti tunnustettu tiedemies.
Se on saattanut aiheuttaa sen, että joku uusi tieteen harjoittaja on niiden takia saanut kohtuuttomasti vaikeuksia. Ja se että noiden valitusten tekijä on ollut itse ikään kuin tunnustettu tiedemies saa aikaan sellaisia ajatuksia, että kyseessä on yritys käyttää omaa asemaa vilpillisesti eli tuomittavasti. Ja ehkä tämä on sitten aiheuttanut pahaa mieltä jollekin hänen vihansa kohteelle, tai opiskelijoille, joista joku on ehkä ajatellut myös ryhtyä tiedemieheksi.
Kyseinen professori nimeltään Sillanpää toimi Lappeenrannan-Lahden Teknisessä Yliopistossa (LUT), ja hän kuului maamme siteeratuimpiin tieteen harjoittajiin. Mutta sitten seurasi jonkinlainen luottamuspula, ja tuota henkilöä sitten syytettiin mm. esimiesaseman väärinkäytöstä. Se mistä sitten erotus johtui ilmenee liitteenä olevasta lehtijutusta. Mutta tämä asia ei ole maassamme ainutlaatuinen. Siis se mikä tästä asiasta tekee erilaisen, johtuu siitä että tuo henkilö joka toimi tällä tavoin on professori. Muuten kyllä erotetut työntekijät ovat osanneet tehdä entisen työnantajansa elämän hyvin ikäväksi.
Professorin irtisanominen on aina hyvin ikävä prosessi, koska hän joutuu tuolloin suuren julkisuuden kohteeksi. Mutta samalla myös se että jos professorin käytös on ollut loukkaavaa tai muuten hän on toiminut vastoin hyvää tieteellistä käytäntöä sekä asemalleen sopimattomalla tavalla, niin silloin hänen toimintansa on paljon tuomittavampaa kuin jonkun ravintolan työntekijän käytös. Professorien tehtävänä on toimia esimerkkinä muille, jotka valmistuvat vastuunalaisiin akateemisiin ammatteihin. Ja jos he toimivat esimerkiksi vastoin akateemista tapaa tai hyviä tapoja, niin se tietenkin on täysin tuomittavaa, ja siitä on tietenkin tultava rangaistus.
https://yle.fi/a/74-20027184
Kommentit
Lähetä kommentti