Mitä yhteistä on Olkiluoto 3 ydinreaktorilla ja Länsimetrolla? Molemmat ovat uusia investointeja. Olkiluoto 3 ei välttämättä takaa halpaa sähköä, koska kyseessä on uusi investointi. Kun investointeja tehdään, niin silloin tietenkin lasketaan kaikki tulot, mitä siitä voidaan saada, ja samoin tietenkin pitää ottaa huomioon investoinnin käyttökulut. Erityisesti julkisen rahoituksen avulla toteutetut projektit ovat sellaisia, että niiden pitää reaaliajassa alkaa muuttua voitollisiksi sekä tuoda rahaa sijoittajien sekä valtion taskuun.
Jos investointiin on sijoitettu valtion tai veronmaksajien rahaa, niin silloin meidän pitää muistaa että kaikelle valtion tai kunnan rahalle on olemassa tuhansia kohteita. Joten sen takia pitää suunnitelmat sekä hankkeen positiiviset sekä negatiiviset seuraukset punnita hyvin tarkkaan. Tai sitten poliitikot eivät myönnä rahoitusta hankkeelle. Julkisen vallan kohdalla pitää hankkeen hyöty erityisesti veronmaksajille perustella erittäin hyvin, koska he ovat niitä jotka sitten vaaleissa valitsevat kunnanvaltuustoa sekä kansanedustajia maamme Eduskuntaan.
Tietenkin investointi pitää maksaa takaisin. Sama koskee myös esimerkiksi Länsimetroa. Kun uusia investointeja tehdään, niin niiden avulla pitää saada tuloja, jotta nuo investoinnit saadaan kannattamaan. Kun noita investointeja suunniteltiin, niin silloin tehtiin tietenkin myös pitkän tähtäimen rahoitussuunnitelma.
Tuon suunnitelman laadinnassa on tietenkin laskettu että paljonko rahoituksesta saadaan lainojen, ja paljonko muiden sijoittajien avulla. Kun sitten lainoja maksellaan takaisin, niin silloin pitää huomioida myös korko, joka lainan maksuun liittyy aina. Jos sitten ajatellaan esimerkiksi sitä paljonko investoinnin pitää jatkossa tuottaa, niin ensin investoinnin tilit eli käyttökate ovat rankasti miinuksella. Eli saadakseen käyttökatteen positiiviseksi, pitää investoinnin tuottaa rahaa. Ja tuon tulon pitää kattaa myös investoinnin käyttökustannukset, ja samasta tulosta pitää hoitaa myös lainanlyhennys.
Kun lähdetään tekemään suunnitelmaa siitä, että koske tuohon investointiin liittyvä kassavirta saadaan muutetuksi positiiviseksi, niin että investointiin syydetty raha alkaa tuottaa voittoa, niin silloin tietenkin pitää luoda rahoituspohja. Eli kuinka suuren summan uuden investoinnin tai hyödykkeen käyttäjä joutuu maksamaan sen käytöstä, ja jos kyseessä on julkisen infrastruktuurin rakenne, niin silloin pitää päättää kuinka paljon esimerkiksi veronmaksajat joutuvat tuosta investoinnista saatavasta tuotteesta maksamaan.
Tuon takia esimerkiksi Olkiluoto 3 ei tuo ehkä aivan heti halpaa uutta sähköä verkkoon, koska tuohon laitokseen investoidut rahat pitää ensin saada takaisin. Samoin aluksi Länsimetro saa aikaan sen, että Pääkaupunkiseudun bussiliikenteen liput kallistuvat, koska tuohon investointiin sijoitetut varat halutaan muuttaa tuloksi, jolla HSL voi kehittää alueen palveluita. Eli aluksi pitää investoinnista saatavien tulojen muuttaa investoinnista johtuvat menot positiiviseksi.
Syy miksi esimerkiksi julkisella rahalla rahoitetun investoinnin pitää alkaa tuottaa voittoa sekä kyetä kuittaamaan itse siihen sijoitetut rahat on se, että poliitikot eivät myönnä helposti lupia julkiseen investointiin, joka on kauan tappiollinen. Ja tappiollinen sijoitus on niin kauan kunnes siitä saatavan positiivisen kassavirran käyrä ylittää nollakohdan.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/takaako-olkiluoto-3-halvan-sahkon-suomessa-asia-ei-ole-yksiselitteinen/bf780373-dde2-41dd-b08d-94183bedeb5a
https://yle.fi/a/3-12568217
Kommentit
Lähetä kommentti