Wagner PMC on ainakin tähän asti palkkasoturiyhteisö, jolla on erittäin huomattava omaisuus sekä vaikutusvalta varsinkin Afrikassa. Kyseinen järjestö perustettiin Kremlin yksityisarmeijaksi, joka on louhinut valtavasti rahaa Afrikasta. Mallina tuolle Wagner Groupille on tietenkin toiminut Blackwater yhtiö, jonka avulla USA toimii monissa kriisipesäkkeissä. Wagner Group on perustettu paitsi suorittamaan operaatioita, joita ei haluta antaa asevoimille.
Mutta samalla tuon joukon avulla voi Venäjä pienentää tai kaunistella omia tappioitaan, kun ulkomailta palkattujen vierastaistelijoiden kuolemaa ei tarvitse ilmoittaa omaisille. Saattaa olla että myös osa länsimaisista palkkasoturi-yhtiöistä on auttanut kaunistelemaan tappioita erilaisissa sodissa. Wagner PMC on virallisesti lakkautettu, mutta kuitenkin sen tulevaisuus on täysin avoinna.
Eli mikään ei takaa sitä, että tuo Kremlin kannalta niin hyödyllinen järjestö ei voisi syntyä uudelleen jossain muualla. Prigozhinin mahdollinen kuolema ei takaa sitä että Wagner-järjestön toiminta lakkaa. Prigozhin ei ole yksin Wagner Group. Enkä usko että hän tietää kaikkea sitä, mitä esimerkiksi Wagnerin riveihin siirtyneet ammattirikolliset puuhastelevat Afrikassa sekä Karibialla ja Hong Kongin pörssissä.
Mutta kuten tiedämme Wagner Groupilla ja sen länsimaisilla vastaavilla toimijoilla on yksi ero. Wagner PMCn ei tarvitse noudattaa mitään sääntöjä, joten sen toiminta on avoimempaa sekä suoraviivaisempaa kuin länsimaisten palkkasotureiden, joiden tarvitsee aina pelätä julkisuutta sekä oikeuskäsittelyä. Wagner PMC on tietenkin myös voimakas toimija, jonka tuote on sota. Se ei toki ole lajissaan ainoa toimija, ja oikeastaan voidaan sanoa että se mikä erottaa Wagner PMCn länsimaisista toimijoista oli se, että tuolla järjestöllä oli hallinnassaan kokonaisia valtioita. Voi olla että tuolla järjestöllä tai ainakin joillakin sen toimijoista on yhteyksiä heroiinin tuottajiin tai kokaiinikartelleihin.
Lähde: Global Initiative Against Transnational Organized Crime, 2023
Grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Mutta kuten monissa lähteissä kerrotaan, niin Wagner-joukot ainakin Afrikassa kontrolloivat yhä suurempaa osaa yhteiskunnasta. Samoin kaivostoiminta Afrikkalaisissa maissa, jotka pitävät Venäjää parempana liittolaisena kuin länsimaita on ainakin osittain Wagner PMCn valvonnassa. Mutta kuten tiedämme niin Wagner Groupilla on lonkeroita erilaisiin korkean teknologian sekä sotilasteknologian yhtiöihin.
Saattaa myös olla niin, että Wagner vaihtaa erilaisia jalokiviä palkkaansa. Ja sitten kun he ovat myyneet nuo jalokivat, niin niistä saatavia tuottoja ei suoraan voida yhdistää palkkasoturien toimintaan esimerkiksi jossain Afrikan valtiosta, jossa ei ihmisoikeuksista välitä tuon taivaallista.
Malli tuohon palkanmaksun malliin on otettu Kolmannesta Valtakunnasta. Kun natsi-eliitti vuonna 1945 yritti paeta Liittoutuneita, niin heidän ajatuksenaan oli se, että he vaihtavat juutalaisilta hankitun kullan jalokiviksi, jotka nuo sotarikolliset olisivat sitten ilmeisesti Mafian avulla myyneet esimerkiksi Amsterdamin timanttipörssissä. Eli jos Afrikkalaiset valtiot sallivat Wagner-miesten saada palkkionsa jalokivinä sekä esimerkiksi joinakin harvinaisina maametalleina, niin noiden rahojen alkuperä on silloin vaikea liittää palkkasotureihin, jotka taistelevat jonkun Afrikan valtion johtajan alaisina reilua korvausta vastaan tietenkin.
Miksi Wagner halutaan lakkauttaa? Yksinkertaisesti syy tähän on ollut se, että järjestöstä on tullut liian voimakas sekä korkean profiilin toimija. Kremlissä Wagner Groupiin on alettu suhtautua kilpailijana, ja Putin ei kilpailijoita halua. Syy tähän on se, että kyseisen järjestön johto unohti asemansa. Kremlissä on huolestuneena seurattu sitä, miten Wagner PMCn vaikutusvalta on kasvanut paitsi Afrikassa, niin myös Venäjällä.
Afrikassa Venäjä koetaan mieluisammaksi kumppaniksi kuin länsimaat. Syy tähän on se, että Venäjällä ei ole ollut siirtomaita tuossa maanosassa. Mutta myös se, että Venäjä ei ole niin turhan tarkka esimerkiksi siitä, kenelle se myy aseita varmasti auttaa saamaan suosiota. Afrikka kun on korruption, vaalivilppien sekä erilaisten itsevaltiaiden luvattu maa. Afrikka on myös erilaisten harvinaisten maametallien sekä uraanin luvattu maa. Huonosti mennyt Ukrainan sota saattaa myös kannustaa afrikkalaisia toimijoita ostamaan lisää aseita Venäjältä.
He saattavat ajatella että Venäjä ei ehkä ole niin halukas puuttumaan niiden sisäisiin asioihin, vaikka he aseita Venäjältä ostaisivat. Samoin joidenkin afrikkalaisten valtioiden johtajien silmissä saattaa kajastella unelma omasta ydinaseesta. He ehkä ajattelevat voivansa lahjoa venäläisiä ydinaseasiantuntijoita toteuttamaan tuon unelmansa.
Harvinaisia maametalleja tarvitaan mikropiiriteollisuudessa ja uraania taas ydinreaktoreiden sekä ydinaseiden valmistamisessa. Timanteilla voidaan taas peittää helposti tulojen alkuperä. Eli timantit voidaan periaatteessa myydä missä päin maailmaa hyvänsä, eikä silloin tule ilmi sitä, että tulojen takana on joku afrikkalainen valtio kuten Kongon Demokraattinen tasavalta tai Tsad sekä Uganda.
Syy miksi Venäjä on niin mieluisa kumppani afrikkalaisille valtioille on tietenkin ollut virallisesti se, että Venäjällä ei ole ollut siirtomaita Afrikassa. Mutta sitten toisaalta koko totuus ei taida olla tässä siirtomaa-aikaan liittyvässä teemassa. Monissa afrikkalaisissa valtioissa vallassa on enemmän tai vähemmän yksinvaltainen hallitus, jota tukee enemmän tai vähemmän korruptoitunut virkakunta.
Venäjä on afrikkalaisten mielestä parempi kumppani kuin länsimaat, koska Venäjä ei ole turhan tarkka siitä kenelle se myy aseita. Eikä Venäjän johto samalla tavalla välitä siitä, miten jossain valtiossa pidetään hallitusta vallassa. Riittää että rahaa löytyy, niin tuotteet tulevat sitten seuraavalla Antonovilla suoraan pääkaupungin kentälle.
Toisin kuin länsimaissa, joissa on alettu hiukan tarkemmin katsoa erilaisten yhteistyökumppaneiden tapoja hoidella asioitaan, ja erityisesti aseiden sekä tekoälyn vienti maihin, joissa rikotaan ihmisoikeuksia säännöllisesti halutaan kieltää, niin Venäjä ei juuri piittaa siitä, että miten sen toimittamia käytetään. Juuri tuo teknologia pitää erilaiset enemmän tai vähemmän vilpillisesti valtaan päässeet henkilöt valtioidensa johtajina.
https://yle.fi/a/74-20038469
Venäjän toinen rintama
https://yle.fi/a/3-12470181
Kommentit
Lähetä kommentti