Rypälepommit sekä tykistön käyttämät rypäleammukset ovat erittäin tehokkaita välineitä, jos ajatellaan että niiden kohteena on vihollisen joukkojen keskitys. Tuolloin rypäleammusten teho on kaikkein suurin, mutta ongelma on se, että noin kolme prosenttia noista ammuksista jää räjähtämättä. Nuo räjähtämättömät ammukset surmaavat ihmisiä vielä vuosien päästä taistelujen päättymisestä. Aikoinaan rypälepommeja on käytetty esimerkiksi Vietnamissa, ja monissa muissakin konflikteissa. Venäjä on käyttänyt rypäleammuksia ainakin Aleppossa, Syyriassa sekä Ukrainan konfliktissa.
Kyseiset pommit on kehitetty alun perin Toisesta Maailmansodasta sekä Korean Sodasta saatujen kokemusten pohjalta, ja kyseiset aseet on suurimmalta osalta merkitty kirjaimin BLU (Bomb Live Units), mikä tarkoittaa lähinnä elävää voimaa eli vihollisen sotilaita vastaan tarkoitettuja pommeja, joita on ollut tarkoitus käyttää korkeintaan kevyesti panssaroituja kohteita sekä jalkaväkikeskittymiä vastaan. Nykyään myös tykistöllä sekä rakettien avulla levitettävillä rypäleammuksilla on entistä suurempi rooli. Ja jo 1970-luvulla oli esitetty suunnitelmia Lance ja Pershing-ohjusten varustamisesta rypälepommein. Nykyään kyseisistä aseista käytetään myös termiä CBU (Cluster Bomb Units) - Alla CBU-105 panssarintorjuntaan tarkoitetun rypälepommin esittely. Alempana MK-20 Rockeye, jollaisia Ukraina sanoo tarvitsevansa.
Myöhemmin rypäleammuksia on käytetty myös lentotukikohtia sekä polttoaine ja ammusvarastoja vastaan hyökättäessä. Sittemmin on kehitetty panssarintorjuntaan sekä keveiden bunkkereiden tuhoamiseen sopivia rypäleammuksia, joissa myös aliammukset ohjautuvat kohteisiinsa. Samoin on olemassa myös termobaarisia rypälepommeja, joiden tarkoitus on tuhota vihollisen miinakenttiä, mutta noita välineitä voidaan tietenkin käyttää myös sotilaita vastaan, mikä on periaatteessa täysin laillista sotaa.
Kuitenkin rypälepommit ovat aseita, joita kritisoidaan aivan syystä. Kuitenkin voidaan sanoa että jos Venäjä ei toimisi Ukrainassa siten kuin se on toiminut, niin noita rypäleammuksia ei tarvitsisi edes käyttää. Venäjä käyttää Ukrainassa tulivoimaa surutta siviilejä vastaan, joten ainakin siltä kannalta voidaan sanoa, että rypäleammuksia käytettäessä voi tulla myös hyvin paljon sotilasuhreja. Kun puhutaan sitten siitä, miten erityisesti rypäleammuksiin muuten suhtaudutaan, niin yleensä nuo ammukset ovat kaikki samanlaisia.
Mutta kuten varmaan huomaatte, niin asia ei ole näin. Painevaikutteisten aseiden uusi sukupolvi käyttää esimerkiksi RDX-räjähdettä, joka on muotoiltu niin, että sen sisälle jää ontto ontelo, jossa voi olla alipainetta. Tuo aiheuttaa voimakkaan törmäysaallon, joka on ominaista juuri termobaarisille räjähteille. Mutta kyseissisä aseissa on korjattu se vaara, että termobaarinen räjähde pääsee tyhjentymään, niin se menettää tehonsa.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/usa-lupasi-kiisteltyja-aseita-ukrainalle-joe-biden-puolustaa-paatostaan-cnnlle-venaja-reagoi-heti/0eb2eef2-23c7-4c60-ac7b-6bcab1a75aa5
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cluster_bombs
Kommentit
Lähetä kommentti