Suomen Pisa-tulokset ovat romahtaneet, ja mistä löytyy syy?
Miten maassamme voikaan käydä niin, että Pisa-tulokset romahtivat? Mediakin on ollut mukavasti täynnä menestystarinoita, joissa tunnetaan antipatioita koko opiskelua kohtaan. Ja opiskelijat haukutaan laiskanpulskeiksi, siivottomiksi olennoiksi, joiden ainoa tavoite on olla poissa koulusta. Kun jatko-opinnot eivät ole pakollisia, niin miksi kukaan sinne pölyiseen luentosaliin edes viitsii lähteä, kun naapurista löytyy muutama siivousliike, joka varmaan palkkaa kaikki, jotka sinne lähettävät hakemuksen. Ja miksi lukea mitään, kun siivoojanakin voi tienata hyvin.
Tässä vain muistelin erästä ohjelmaa, joka tuli kauan sitten. Siinä henkilö oli keskeyttänyt meripäällystökoulutuksen, koska hän sattui omasta mielestään pitämään enemmän matruusin työstä samoilla laivoilla. Tuolloin oli trendinä se, että koulut jätettiin kesken, ja sitten lähdettiin suoraan työelämään, joka tarjosi tietenkin suurta palkkaa sekä itsenäisyyden. Ja yhteen aikaan koulujen keskeyttäminen oli jotenkin trendi, jota tuettiin suurella sydämellä. Milloin oli kesken jäänyt insinööri-opinnot, milloin taas lääkäri oli vaihtunut tiskijukan hommiin, ja sitten taas kuvattiin kuinka kovaa milläkin henkilöllä milloinkin sattui menemään. Trendinä oli se, että "vain nörtit tai muuten kuivat tyypit opiskelevat".
Kuitenkin meidän pitää muistaa se, että jos henkilö on hakenut kouluun ja tullut hyväksytyksi, eikä hän nyt sitten viitsi muilta kiireiltään sitä koulua käydä, niin silloin hän kuitenkin on vienyt paikan joltain, joka ehkä olisi halunnut opiskella. Eli sitäkin asiaa kannattaisi varmaan miettiä, kun tehdään opiskelua tai muuta tulevaisuutta koskevia päätöksiä.
Ja sitten ihmetellään, että miksi Pisa-tulokset laskevat?
Pisa-tulosten romahtaminen varmaan on asia, mikä aiheuttaa sen "pitäisi tehdä jotain" ajatuksen. Miten maa, joka on ylpeillyt koulutusjärjestelmällään voi vajota alas? Onko syy ehkä ulkomaalaisissa, vai löytyykö se mihin pitäisi katsoa sieltä omalta seinältä? Kun puhutaan siitä, että koulutusta pitäisi arvostaa, niin silloin olemme ehkä oikealla tiellä, mikäli haluamme tehdä muutoksen tähän ongelmaan. Pisa-tulosten laskeminen saattaa johtua siitä, että jostain syystä noita aineita, kuten matematiikkaa ei ainakaan kaikissa piireissä arvosteta.
Eikä myöskään esimerkiksi ammatit joihin vaaditaan matematiikkaa ole ainakaan aina olleet niitä, joita halutaan arvostaa. Insinöörin ammattia on esimerkiksi pidetty ainakin joskus "epäsosiaalisten nörttien" juttuna, eikä myöskään ohjelmointi tai tietojenkäsittely ole asioita, joita kovin paljon arvostetaan. Juuri muutamia päiviä sitten lukaisin itse otsikon, jossa joku suuri guru sanoo, että hän ei olisi mitenkään voinut valita tietojenkäsittelyä.
Olipa hyvä vinkki vain kaikille, ja varsinkin tämän tekstin kirjoittaja itse joka luki pääaineena tietojenkäsittelyä suhtautui asiaan hiukan ristiriitaisin tuntein. Kyseessä on siis niin sanottu paimenkirje, jolla ohjataan hakeutumaan sellaisille linjoille, joissa voi aidosti tienata todella paljon rahaa.
Eli jos tietojenkäsittely on niin kauhean helppo asia, niin miksi sitä niin harvat lukevat pääaineenaan? Ehkä noilla ihmisillä on sitten sellainen korkea kunnianhimo tai jotenkin he muuten sopivat jollekin "paremmalle" alalla. Tai ehkä he sitten saavat helpommin niitä osa-aikatöitä, joilla rahoitetaan se paljon puhuttu sosiaalinen verkottuminen sekä muutetaan opiskelu joksikin sivutyöksi, joka on olemassa vain sitä varten, että voi kavereille kertoa siitä, kuinka vietetään välivuotta. No ehkä asia sitten on niin, että tuollaiset ihmiset saavat paljon sosiaalisia suhteita sekä myös sellaisen johtoportaan aseman työelämästä, että heidän ei tarvitse enää koskaan lukea yhtään mitään.
Eli jos media täyttyy tarinoista, joissa mies joka ei ole käynyt edes peruskoulua loppuun tienaa pari miljoonaa euroa vuodessa, niin miksi kukaan viitsii tuolloin käydä mitään koulua. Kun ihmiset ihannoivat sitä, että jätetään koulut kesken, ja mennään suoraan työelämään, niin miksi kukaan viitsii enää nähdä vaivaa lukemalla jotain tylsää matematiikkaa tai kertaamalla "tanssivia kongresseja"? Se vaiva kun vie pohjaa harrastuksilta, joissa tavataan oikeita ihmisiä. Kuka sitten enää illalla viitsii lukea jostain tylsistä asioista, kuten laivastosopimuksista? Nuoruus on tehty elämistä varten. Eli pidä hetkestä kiinni, ja anna mennä vain. Mutta älä viitsi kirjoittautua sisään kouluihin, joita et edes halua käydä loppuun. Silloin viet opiskelupaikan joltain kuivalta nörttityypiltä, joka ehkä sitten haluaa paneutua myös tylsiin asioihin.
https://yle.fi/a/74-20063393
Kommentit
Lähetä kommentti