On mielenkiintoista, että juuri IMF eli kansainvälinen valuuttarahasto varoittaa tekoälyn tuomasta eriarvoisuudesta työelämässä. IMF (International Monetary Fund) on siis alkanut kamppailla esimerkiksi palkka-haitarien pitenemistä sekä ihmisten eriarvoista asemaa vastaan. IMF on ollut mukana luomassa sellaista palkkamallia, jossa palkat sekä kaikki muut asiat kasaantuvat yhtiöiden johtajien käsiin, ja työntekijöille on luvassa vain sitä "lämmintä kättä". Kun puhutaan esimerkiksi johtajien sosiaalisista verkostoista, niin voidaan sanoa, että johtajat saattavat heti astuessaan yhtiöön sisään lähteä etsimään uusia haasteita.
Eli johtajien kannalta mielenkiintoinen asia on tietenkin se, että johtaja saattaa työskennellä jossain yrityksessä vain muutamia kuukausia, ja sitten seuraava yritys esittää tuolle johtajalle mielenkiintoisen työtarjouksen. Se mikä tässä mallissa itseäni kiusaa on se, että tuollainen johtaja voi varmasti siirtää business-salaisuuksia toiseen yhtiön, eikä se että joku johtaja on ollut muutamia kuukausia esimerkiksi tekoälyä kehittävässä yrityksessä, ja siirtyy sitten suoraan kilpailijan palvelukseen ole muka syy epäillä teollisuusvakoilua.
Kun työvoimaa värvätään, niin silloin tietenkin kandidaatit kilpailutetaan viimeisen päälle. Kun sitten viimeiseen vaiheeseen päästään, niin silloin kaikki testit läpäisseet kandidaatit pannaan tekemään työtä määrä-aikaiseen työsuhteeseen. Ja se joka parhaiten selviää tuosta vaiheesta valitaan tehtävään. Kyseessä on työntekijän kannalta ikävä tapa, joka estää esimerkiksi työttömiä verkostoitumasta. Mutta tällaiseen kilpailutukseen ei IMF ole mitenkään katsonut tarpeelliseksi puuttua.
Eikä toimittajia ollut ennen kiinnostanut se, miten epätasa-arvoinen yhteiskunta on. Pelkääkö joku nyt tekoälyn vievän oman työpaikkansa, kun esimerkiksi tekoälyn negatiivisia vaikutuksia listataan oikein olan takaa. Esimerkiksi automatiikan viedessä työpaikkoja, ei ketään ole kiinnostanut se, että kuinka monta työpaikkaa automaatio on vienyt. Kaikkia on vain kiinnostanut se, että kuinka paljon automatiikka säästää tuntipalkoista. Eli kaiken takana on ajatus siitä, että yhtiön tehtävänä on tuoda mahdollisimman paljon voittoa sen osakkaille. Se miten tuota voittoa tehdään on ollut tätä ennen täysin yhdentekevä asia.
IMF on siis sanonut, että tekoäly lisää eriarvoisuutta työelämässä, mutta eikö työelämä ole sitten eriarvoista? Jokaisella meistä on esimies, joka saa parempaa palkkaa. Eli esimies on ihminen, jolla on valta antaa meille tehtäviä. Ja esimies on sitten varmasti vapaa valitsemaan sen paikan, minkä hän haluaa, ja hän voi delegoida kaikki tehtävät suoraan alaisille. IMF ei ilmeisesti myöskään ole tietoinen siitä, että esimerkiksi johdon saamat edut ovat oikeasti vain johtajille varattuja. IMF ei ole myöskään koskaan ennen sanonut, että esimerkiksi johtajien bonukset tai vastaavat asiat ovat ilmeisesti ainakin osittain aiheuttaneet epätasa-arvoa.
Mutta miksi IMF nyt on alkanut kiinnostua työelämän eriarvoisuudesta? Pelätäänkö siellä oman työpaikan puolesta, kun nyt on alettu puhua tekoälyn aiheuttamasta epätasa-arvosta? IMF ei aikoinaan ole sanonut mitään esimerkiksi robottien käytöstä autoteollisuudessa. Eikä IMF ole koskaan valittanut sitä, että yritysten johdon palkat ovat moninkertaiset työläisten palkkoihin verrattuna. IMF ei ole myöskään koskaan sanonut että robotien käyttö autotehtaissa aiheuttaisi mitään työttömyyttä tai että kun työpaikat siirretään johonkin Meksikon kaltaiseen maahan, niin silloin ei yhtään työpaikkaa synny USAaan tai EUn alueelle.
Voidaan sanoa että IMF ei koskaan ole katsonut aiheelliseksi puuttua esimerkiksi johtajien palkkoihin. Tai muihin johtajien saamiin etuihin, joita ei tavallisella työläisellä ole koskaan mahdollista hankkia pääsyä. Samoin IMF ei myöskään ole puuttunut siihen, että tuotantoa viedään kannattavampiin maihin, joissa on tarjolla halpaa työvoimaa. Ja tietenkään se että joku meksikolainen työläinen joka saa murto-osan siitä palkasta, mitä länsimainen työläinen saa ei ole mitenkään lisännyt työvoiman eriarvoisuutta. Siis tietenkin poliitikkojen pitäisi puuttua asioihin, jotka lisäävät eriarvoisuutta. Mutta kuitenkaan kukaan poliitikko ei ole koskaan puhunut esimerkiksi työläisten kilpailutuksesta, josta mainitsin aikaisemmin tässä tekstissä.
https://www.tivi.fi/uutiset/imf-varoittaa-tekoalysta-kehottaa-poliitikkoja-toimimaan/f75cea46-9d33-4d8f-b49c-724c60660082
Kommentit
Lähetä kommentti