Kiinassa yksikään nettipalvelu ei toimi ilman viranomaisten lupaa. Se että Kiinan viranomaiset valvovat kaikkea mitä TikTokissa julkaistaan ei pitäisi olla kenellekään mikään yllätys. On jopa epäilty että TikTokin takana on oikeasti Kiinan kansanarmeija tai poliisi, jolle tuollainen kanava on oiva valvontatyökalu. Ylipäätään sosiaalinen media on loistava paikka kalastella tietoja, joiden oletetaan voivan hyödyttää esimerkiksi puolustusteollisuuden tuotteiden kehitystä. Samoin esimerkiksi asekehityksen sekä erilaisten maanpuolustuksen kannalta tärkeiden tietojen kanssa työskentelevät voivat olla sellaisia kohteita, joita etsitään sosiaalisen median avulla.
Vaikka joku kaukainen Suomi saattaa tuntua jotenkin absurdilta kohteelta Kiinan tiedustelulle, niin esimerkiksi Lockheed-Martin F-35 Lightning II-hävittäjien tekniset ominaisuudet sekä tekoälyn, merenkulkuteknologian ja virustorjunnan kaltaiset tuotteet varmasti kiinnostavat myös Kiinan viranomaisia. Samoin Kiinan viranomaiset voivat urkkia tietoja, joita ne voivat vaihtaa esimerkiksi Venäjän viranomaisten kanssa.
Kiinan valtio pitää tarkoin kirjaa siitä, mitä ulkomailla opiskelevat opiskelijat puhuvat, ja millaisia suhteita he solmivat. Ulkomailla opiskelun tarkoitus on hankkia Kiinalle tietotaitoa, jota se voi hyödyntää esimerkiksi asekehityksessä, mutta samalla sen tarkoitus on myös seuloa niitä, joista myöhemmin tehdään virkamies- ja puolue-eliittiin kuuluvia.
Kiina on yksi maailman autotarisimmista valtioista. Siellä viranomaiskontrolli ylitetään koko yhteiskuntaan, ja Kiinan kansantasavallan viranomaiset valvovat kaikkea nettiliikennettä erittäin tarkasti, eikä yhtään valtion vastaista mielipidettä ole lupa esittää. Tätä taustaa vasten voidaan aivan hyvin olettaa, että se että TikTokilla olisi yhteyksiä Kiinan viranomaisiin olisi pitänyt olla tiedossa.
Siis se että TikTok ei luovuta tietoja esimerkiksi NSAlle ei takaa sitä että se ei luovuttaisi tietoja esimerkiksi juuri Kiinan poliisille tai Kiinan kansanarmeijalla. Kiinassa ei yksikään yritys ei toimi, ellei se antaisi Kiinan kansanpoliisin sekä kansanarmeijan valvoa sitä, mitä sen alustoilla puhutaan. Jos Kiinan viranomaisilla ei tätä oikeutta ole, niin silloin napsahtaa nettipiuha hyvin nopeasti kiinni.
Kiinan viranomaisten toiminta on paljon järeämpää kuin jonkun NSAn. He eivät esimerkiksi tarvise samanlaisia lupia kuin länsimaiset kollegansa. Tuossa maassa sosiaalista mediaa hyödynnetään opposition paikallistamisessa sekä erilaisissa provokaatioissa. Tuolloin kansanarmeijan työntekijät esimerkiksi saattavat esiintyä opposition edustajina, ja jos tuohon ansaan sattuu joku lankeamaan, niin seurauksena voi olla lähete hiilikaivoksiin.
Yksi syy siihen miksi Kiina lähettää mielellään opiskelijoita ulkomaille on se, että heidän "poliittinen kelpoisuutensa" voidaan varmistaa. Noista ulkomaille lähetettävistä opiskelijoista valitaan myöhemmin virkamies- ja puolue-eliitti. Joten muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen kestävä oleskelu ulkomailla antaa viranomaisille mahdollisuuden testata noiden henkilöiden lojaalisuutta, sekä esimerkiksi haastatella heidän omaisiaan. Ja jos sitten TikTokiin sattuu joku kirjoittamaan jotain, mitä kansanpoliisi ei halua, niin pidätys voidaan suorittaa huomaamattomasti lentokentällä, kun tuo onneton sattuu kotiin palaamaan.
https://www.verkkouutiset.fi/a/tiedustelu-tiktokin-takaa-paljastui-yhteys-kiinan-viranomaisiin/#c693d80c
Kommentit
Lähetä kommentti