Kun jotkut ihmiset kieltäytyivät palaamasta konttorille, niin silloin on Afterdawn uutisen mukaan asetettu sellaisia toiveita, että nuo yhtiöt ovat toivoneet, että heidän työntekijänsä olisivat itse irtisanoutuneet, koska etätyö ei ole ollut kaikille mieleen. Tässä sitten ilmenee merkillinen johtamistapa, jonka mukaan johtajien ei tarvitse muuta tehdä, kuin toivoa alaisten lähtevän ihan itse. Eli jos johtajan ja alaisen välille tulee käsityseroja siitä, miten töitä tehdään, niin silloin alaisen toivotaan vain ottavan lusikan kauniisti käteen, ja lähtevän viilettämään suoraan kohti työvoimatoimistoa.
Ja hyvien tapojen mukaan alainen häpeää syvästi, jos hänen mielipiteensä ei sovi johtajalle, ja kohteliaasti pyytää itse vapautusta työtä koskevista velvoitteista, jos hän ja hänen pomonsa sattuvat olemaan eri mieltä asioista. Kauan sitten oli tapana, että jos viranomaiset tai muut alaiset eivät miellyttäneet esimiehiään, niin julkisessa sanassa ilmoitettiin, että he ovat hakeneet eroa. Mutta nykyään tilanne on toinen. Nykyään jäädään työpaikalle, kunnes pomo on antanut kirjalliset erottamisilmoitukset. Eli nykyään tapana on se, että pomo saa myös käyttää erotusoikeuttaan, eli kukaan ei varmaan pyydä eroa itse.
Tuon ideaali- tai utopiamaailman mallissa pomo vapautetaan vastuustaan sillä, että alainen vain nöyrästi lähtee ovesta ulos, kun johtaja osoittaa ovea. Ja näin ollaan taas siinä tilanteessa, että johtajan toivetta noudatetaan kaikkea nöyryyttä sekä alemmuutta tuntien. Mutta kuten olen monta kertaa sanonut, niin maailma ei ole ole reilu paikka, emmekä me elä utopiassa, jossa pomo ajattelee alaistensa puolesta. On turha ajatella että oikeassa elämässä alainen lähtee suoraan kohti sairaslomaa tai työvoimatoimistoa, jos hänen käsityksensä asiasta ei satu pomoa miellyttämään.
Kun puhutaan sitten siitä, että alaisten toivotaan sanoutuvan itse irti, niin silloin kyllä kyseessä on joku maineenkohotus kampanja. Kun sitten myöhemmin yhtiöt, jotka mainitaan liitteenä olevassa artikkelissa suorittivat massairtisanomisia, niin silloin meidän pitää huomioida sekin, että jos työntekijät olisivat itse irtisanoutuneet, niin yhtiöiden maine olisi säästynyt. Eli näin olisi massairtisanomiset voitu hoitaa tyylikkäästi ilman julkista huomiota.
Johtaja on ihminen, jonka velvollisuus on valvoa, että alainen tekee työnsä kunnolla. Mutta sitten jos alainen ei työtään tee kunnolla, niin pomo saa antaa alaiselleen potkut. Ja tässä tulee sitten sellainen asia eteen, että jokainen alainen jää silloin kohteliaasti odottelemaan sitä, että pomo antaa hänelle potkut, ja jos sitten potkut eivät tule niistä syistä, joita työsopimuksessa tai yhtiön säännöissä määritellään potkujen aiheeksi, niin edessä on varmasti oikeudenkäynti. Eli kuten tiedämme, niin todellisessa tilanteessa saattaa ihmisen mielikuva asioista muuttua hyvinkin radikaalisti.
Yleensä työpaikka on alaisille melko tärkeä asia, mutta se että hän on astunut pomonsa varpaille ei tarkoita sitä, että hän aivan suoraan anteeksi pyydellen lähtee etsimään uutta työtä. Vaan pomo saa kyllä aivan itse kirjoittaa eropaperit, ja sitten käyttää muita valtuuksiaan alaiseensa. Ja meistä jokainen on varmaan lukenut lehdistä, kuinka alaiset ovat sekä yksityisellä- että valtio- ja kuntasektorilla haastaneet pomonsa tai työpaikkansa oikeuteen, koska he ovat pitäneet irtisanomisia laittomina.
Syy tähän on se, että kun ihminen lähtee pois työpaikastaan, niin hän samalla menettää vanhan työntekijän edut. Sillä että lähteekö henkilö itse, vai erotetaanko hänet on sikäli eroa, että myös työttömyyskorvaus voidaan katkaista sen takia, että henkilö lähtee itse työpaikasta.
https://dawn.fi/uutiset/2024/07/28/yritykset-jotka-kielsivat-etatyot-halusivat-ihmisten-irtisanoutuvan
Kommentit
Lähetä kommentti