Tekoälyn tekijät ovat nykypäivän sammontakojia. Eli onko joskus tulevaisuudessa Sammon takojien kaltaisen taulun hahmojen paikalla esimerkiksi ohjelmoijia, jotka tekevät tekoälyä? Ja seppä Ilmarisen paikalla esimerkiksi joku suuri tekoälyguru? No, sitä sopii miettiä.
Tekoäly tulee muuttamaan maailmaa, mutta ei siten kuin olemme odottaneet. Se ei ehkä tule koskaan muuttumaan välineeksi, joka tekee tohtorin väitöskirjoja. Mutta tekoälystä voidaan tehdä tulevaisuuden Sampo. Siis siitä tulee väline, joka tekee suunnattomasti rahaa ihmisille. Jos ajatellaan että tekoälyn pitäisi toimia puhtaasti rahasampona, niin siitä voidaan tehdä sijoitusväline, joka tuo omistajalleen suunnattomia rikkauksia.
Siis tässä tekstissä keskityn tekoälyn käyttöön sijoitustyökaluna. Tekoäly voi tietenkin luoda uusia lajeja geneettisen manipulaatiovälineen kautta, tai etsiä malmeja satelliittien toimittamasta datasta. Mutta kuitenkin tällä kertaa käsittelen tekoälyä pelkästään pörssipelien näkökulmasta. Joten voidaan sanoa, että tekoälyn tekijät ovat nykypäivän sammontakojia.
Eli Chat GPTn kaltainen tekoäly voi olla loistava työkalu osakesijoittajille.
Tekoäly ei ole epäonnistunut siksi, että se ei kykene kirjoittamaan lopputyötä eli gradua tai väitöskirjaa opiskelijan puolesta. Sen ihminen saa hoitaa aivan itse ainakin toistaiseksi. Tekoälyn avulla voidaan hankkia informaatiota useista eri kohteista, ja informaation hankkiminen on äärimmäisen tärkeää, jos kohdetta halutaan kontrolloida. Se että tekoäly rakentaa esimerkiksi materiaaleja sekä auttaa lasereita sekä muita varusteita kontrolloimaan mutkikkaiden järjestelmien energiatasoja ei tarkoita, että tekoälyt pystyisivät aivan kaikkeen.
Tekoälyn avulla sijoittaja voi kontrolloida sijoituksiaan erittäin suurella tarkkuudella, ja ehkä hyvinkin pian myös sijoittajilla on käytössään ChatGPTn kaltainen työkalu, jolla voidaan valvoa jopa miljoonia sijoituskohteita samaan aikaan. Tuolloin tekoäly voi hajauttaa sijoitukset miljooniin kohteisiin niin, että yksittäisten sijoitusten arvo on todella pieni. Tuolloin yksittäisen kohteen romahdus ei tunnu niin paljon kuin jos siihen olisi sijoitettu paljon rahaa. Ja kokonaisuus tuo sitten sen tuoton sijoittajan salkkuun. Internet tekee mahdolliseksi käydä osakekauppaa ympäri vuorokauden ja siirtää rahaa siihen pörssiin, joka milloinkin on auki.
Tekoäly tietenkään ei tarvitse lepoa, joten sen voi antaa tehdä työtä 24/7/365. Joten tällä tavalla voidaan luoda kone, joka tekee tai kanavoi rahaa sen käyttäjän tilille. Eli tekoäly voi jatkuvasti ostaa sekä myydä osakkeita, ja vaikka yksittäinen tapahtuma ei tuo paljon voittoa, niin se että tekoäly myy ja ostaa osakkeita nopealla tahdilla takaa sen, että osakkeen käyrä ei ehdi laskea kovin paljon. Siis sijoittamalla rahat tietyllä tavalla kohoavaan osakkeeseen tekoäly ei voi edes tehdä tappiota.
Nimittäin osakkeen arvo ei koskaan laske pystysuoraan ainakaan heti arvon laskun alussa. Osake tai sen arvo hiukan notkahtaa ennen sen arvon putoamista, ja tekoäly havaitsee helposti tuon notkahduksen. Eli jos algoritmi tehdään siten, että sen ainoa tarkoitus on myydä osake heti, kun sen arvo on myyntihinnan ylkäpuolella, niin silloin ei tappiota voida tehdä, ja jos algoritmi valitsee kohteet siten, että niiden nousu on mahdollisimman suotuisa, niin se voi tehdä todella paljon rahaa. Eli se voi jopa myydä ja ostaa tuota nousevaa kohdetta useita kertoja peräkkäin. Tai sitten se voi vaihtaa kohteita, jos jossain on vielä jyrkemmin kohoava käyrä. Ja periaatteessa tuollaiset välineet eivät voi tehdä tappioita.
Kommentit
Lähetä kommentti