Meillä jo odotellaan sitä, että rajat aukeavat ja tavaran kuljetus itään alkaisi uudelleen. Mutta noista ruusuisista ajatuksista siitä, että kaupankäynti Venäjän kanssa alkaisi samalla tavalla kuin se toimi ennen Ukrainan sotaa voidaan kuitenkin aina siirtyä todellisuuteen. Venäjän hyökkäyssota on kestänyt todella pitkään, se on tuonut kärsimystä Ukrainalle, mutta samalla Venäjällä on valtava joukko sodan runtelemia miehiä sekä naisia.
Nuo miehet ovat tottuneet väkivaltaan sekä siihen, että he saavat tehdä mitä sattuu huvittamaan. Ja he saattavat tuoda nuo toimintatavat kotiinsa. Venäjällä propagandassa luodaan kuva siitä, että länsimaat ovat syyllisiä noihin Venäjän tappioihin. Ja se saattaa sitten aiheuttaa väkivaltaisia reaktioita noissa henkilöissä, joiden pitää taas asettua siviiliin sekä mennä töihin.
Mutta sitten kun puhutaan tulitauosta sekä pakotteiden purkamisesta, niin pakotteita puretaan vasta kun Venäjä on noudattanut sopimusta, jonka se on allekirjoittanut. Se mitä tuossa sopimuksessa lukee on sitten sen ajan murhe. Mutta kuitenkaan pakotteita ei varmaan pureta ennen kuin tulitauko on pitävä ja Venäjä siellä missä sopimus sen velvoittaa olevan. Pakotteiden purku on sen jälkeen ajankohtainen, mutta sitten pitää kuitenkin muistaa pari asiaa.
Ensinnäkin Venäjä on täynnä henkilöitä, jotka ovat sodan traumatisoimia. He saattavat syyttää länsimaita koko sodasta. Ja nuo henkilöt voivat olla hyvin aggressiivisia. Eli voiko sijoittaja tuntea olevansa turvassa, jos hän menee Venäjälle tekemään liiketoimia. Siis voiko hän tuntea voivansa luottaa liikekumppaneihinsa sekä viranomaisiin, jotta nämä toimivat siten, että sijoittaja että hänen rahansa ovat oikeissa käsissä, eikä hänen tarvitse kokea fyysistä uhkaa tuossa maassa, jossa länsimaat nähdään pelkästään vihollisina, jotka tukevat fasistista Ukrainaa.
Samalla kun ajatellaan Venäjän taloutta, niin meidän pitää muistaa se, että ensinnäkin myös yksittäisillä sijoittajilla pitää olla halukkuutta sekä uskallusta sijoittaa rahojaan Venäjään. Siis kaikki on siitä kiinni, että uskaltaako sijoittaja lähteä etsimään liikekumppania jostain Pietarista? Mutta sijoittajan pitää myös muistaa se, että on olemassa myös toinen psykologinen aspekti joka saattaa vaikuttaa Venäjälle suunnattuihin sijoituksiin.
Tuo asia on tietenkin psykologinen. Eli Venäjällä on edelleen autoritäärinen hallinto, jota johtaa V. Putin. Hän on mies joka vainoaa oppositiota sekä käyttää poliisi- ja muuta väkivaltaa säälittä vastustajiaan vastaan. Hän ei ehkä unohda pakotteita sekä myöskään arvovaltaansa kohdistuvaa tappiota. Putin varmasti kantaa kaunaa länsimaita kohtaan, eikä hän varmaan unohda Suomen NATO-jäsenyyttä kovin helposti.
Eli onko tuotteelle tai toiminimelle hyväksi toimia Venäjällä? Venäläisiin tuotteisiin littyy samanlainen mielikuviin perustuva riski kuin muihinkin tuotteisiin. Eli jos mielikuva noista tuotteista tai niihin liittyvistä asioista on kovin huono, niin tuote ei mene kaupaksi.
Tietenkin Venäjällä voidaan tavaroita tuottaa halvalla. Mutta sitten noihin tavaroihin sekä venäläisten tapaan tuottaa tuotteita on liitetty negatiivinen leima. Ja se voi vaikuttaa myös haluun ostaa noita venäläisiä tuotteita. Venäläisiin tuotteisiin on liitetty sellainen käsitys, että niillä tuetaan esimerkiksi Vladimir Putinin hallintoa sekä turvallisuuspalvelun terroriin perustuvaa koneistoa, joka on viritetty tukemaan Putinin henkilökohtaista valtaa. Siis haluaako länsimainen kuluttaja tukea Putinin ja FSBn valtaa on asia, joka karrikoiden ratkaisee Venäjän kaupan kannattavuuden.
https://lyhyetkirjoitukset.wordpress.com/2025/01/09/voiko-venaja-talous-palata-ennalleen/
Kommentit
Lähetä kommentti