Siirry pääsisältöön

Unkarin ja Turkin hidastelusta maamme NATO-jäsenyyden ratifioimisessa.

Unkarin ja Turkin hidastelusta maamme NATO-jäsenyyden ratifioimisessa.


Unkari on taas lykännyt Suomen sekä Ruotsin NATO hakemuksen käsittelyä hamaan tulevaisuuteen. Ja se tietenkin merkitsee ainakin joillekin unettomia öitä. Nimittäin Unkarin parlamentti voi ihan oikeasti hylätä meidän hakemuksemme. Ruotsissa taas aletaan jo kehitellä huhuja siitä, kuinka Suomi on sen pettänyt, eli tilanne on mitä jännittävin. Se mikä sitten tekee tästä NATO-asiasta ratkiriemukkaan on se, että Unkari oli aikoinaan maa, jota jotkut piirit pitivät jopa esimerkillisenä. 

Ainakin sosiaalisessa mediassa käytyjen keskustelujen kautta sai sellaisen kuvan, että ainakin joidenkin ihmisten mielestä nimenomaan Unkarin tapa hoitaa ulkomaalaiskysymyksiä sekä joitakin muita asioita ovat sellaisia, että ne siirretään myös meidän maamme toimintamalleiksi, jos vain nuo ihmiset saisivat päättää. Ja nyt vain odottelemme Unkarin ja Turkin parlamenttien päätöstä. 

Kun me nyt sitten olemme hakeneet NATOn jäsenyyttä, niin välittömästi ensimmäinen reaktio on ollut sellainen, että ainakaan joidenkin ihmisten mielestä maahamme ei saa rakentaa pysyviä NATO tukikohtia, ja sitten siinä listassa oli muitakin asioita, joiden kohdalla meidän pitäisi vastata että "ei". Ja se sitten on osoittanut suuren luokan muutosvastarintaa. Syy miksi olemme matkalla NATOoon on se, että meidän puolustusvoimiemme tärkein sekä iskukykyisin osa on riippuvainen NATOn tuesta. Jos emme ole NATOn jäseniä, niin silloin esimerkiksi ammusten sekä muiden aseiden GPS signaali napsahtaa nopeasti poikki. 

Mikäli jotain uutta sekä ihmeellistä tulee maahamme, niin silloin tietenkin jokainen asia mikä muutokseen liittyy pitää välittömästi torjua. Siis ennen kuin mitään joukkoja tai muitakaan varusteita mitä tuohon tukikohtaan sitten sijoitettaisiin ei edes olla esitelty, niin heti suomalaiskansalliseen tapaan lyödään nyrkkiä pöytään, ja sanotaan asia kuten se on. Mutta sitten me vielä olemme seuraavaksi sitoneet itsemme Ruotsiin. Tuo kallis länsinaapurimme on varmaan kaikkien mielestä erittäin läheinen ystävä, mutta kuten tiedämme, niin tämä askel NATOoon tai NATOa kohti on Ruotsissa paljon suurempi harppaus kuin Suomessa. 

Ruotsi on ollut perinteisesti puolueeton maa 1800-luvulta lähtien. Ja esimerkiksi kumpikaan maailmansodista ei kohdistunut suoraan Ruotsiin. Eli mitään suoranaisia sotatoimia ei Ruotsia vastaan kummassakaan sodassa tehty. Joten sen takia asenne sotilaalliseen liittoutumiseen on Ruotsissa vähän eri kuin Suomessa. Mutta kuten tiedämme, niin maidemme liittoutuminen on ollut Moskovassa nähtävissä. Eli NATO-joukkojen ahkera harjoittelu Ruotsin sekä Suomen alueella on Moskovassa tulkittu suoraan liittymiseksi NATOoon. 

Ja sen takia olemme tilanteessa, jossa meidän vain on mentävä loppuun saakka. Ukrainan sota on lopulta osoittanut sen, että Putin on ainakin osittain sotilaallinen uhka Euroopalle. Hän ei tule antamaan Ukrainan saamaa tukea anteeksi. Kukaan ei myöskään Suomessa tai Ruotsissa uskalla sanoa mitään NATOa vastaan, ja syy tähän on se, että silloin henkilö leimautuu muiden silmissä Putinin kätyriksi. Mutta ihmisillä on erilaisia intressejä, joita voidaan peitellä esimerkiksi nationalismin kulissien alle. Ja yksi niistä on tietenkin taloudelliset intressit. 


Venäjä on ollut loistava sijoituskohde, koska kaikki siellä on halpaa. Mutta samalla myös korruptio on pitänyt huolen siitä, että jos henkilöllä on oikeita suhteita, niin silloin hän voi sijoittaa rahansa Venäjän pankkeihin, jossa niistä ei tule merkintää esimerkiksi Suomen veroviranomaisille. Samoin ilmeisesti myös ainakin KHL liigassa on ainakin huhujen mukaan voinut ostaa itselle negatiivisen doping tuloksen. Syy miksi tätä epäilen johtuu siitä, että Pekingin olympialaisissa sekä sitä edeltävissä kisoissa on jäänyt kiinni huomattava määrä nimenomaan venäläisiä urheilijoita dopingin käytöstä. Ja nuo käryt tapahtuivat olympialaisissa. 

Joten millainen on meno siellä, missä kansainväliset doping-testaajat eivät käy? Onko siellä ehkä puhtaampaa urheilua? 

Venäjällä voi kuka vain ostaa melkein mitä vain erivapauksia. Ja sen takia me kaikki tiedämme, että osa ihmisistä katselisi mieluummin Ukrainan luhistumista, jotta he voivat sitten päästä kähmimään tuossa korruption luvatussa maassa. Ja kuka vain voi kuulemma ostaa trollitehtaan palveluita. Nuo "Putinin trollit" saattavat avata jonkun epäsuositun henkilön nimissä tilin Venäjän sosiaaliseen mediaan, ja sitten siellä ryhtyä kertomaan pari Putin-vitsiä. Nuo vitsit saattavat viedä henkilön vankilaan jopa 10 vuoden ajaksi. Ja jos Venäjällä haluaa tehdä likaista businessia, niin tuolla trollauksella voidaan varmasti tuoda lisää vaikeuksia jollekin kilpailijalle. 

Eli sellainen toiminta tietenkin kärsii jos Venäjän kauppa tyrehtyy ja pakotteet pysyvät voimassa. Kukaan ei voi sanoa mitään NATO-jäsenyyttä vastaan eikä kukaan uskalla jäsenhakemusta pyytää takaisin. Joten tietenkin Suomen ja Ruotsin jäsenyyksillä voidaan pelata vaikka palloa. Tuo pallon pelaaminen tarkoittaa että joku saattaa toivoa, että joku toinen sitten hylkää tuon hakemuksen heidän puolestaan. 

Unkarin ja Turkin kohdalla taas tilanne on sikäli hiukan erikoinen, että nuo valtiot voivat näin tehdä. Mutta sitten kuitenkin kaikki muut NATO-maat paitsi nämä kaksi ovat jäsenhakemukset ratifioineet, joten tietenkin Turkki ja Unkari voivat nämä hakemukset hylätä. Mutta kuten sanoin, niin ne ovat tuolloin kahdestaan koko muuta NATOa vastaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä Putinin antama lupaus Prigozhinin syytesuojasta tarkoittaa? Onko se heikkouden osoitus vai ovelaa peliä?

Prigozhin teki täyskäännöksen ja välttää syytteet kapinan lietsonnasta. Samalla hän ilmoittaa Wagner-joukkojen palaavan asemiinsa. Ja tietenkin tuo asia saattaa vaikuttaa ainakin Wagner-joukkojen mielialaan. Siis vaikka Putin nyt heikkona hetkenään lupaisi heille armahdusta, niin Venäjän historia on täynnä tapauksia, joissa kapina tai kapinaksi tulkittava toiminta on aiheuttanut ensin lupauksen armahduksesta. Mutta sitten myöhemmin nuo henkilöt ovat syöneet jotain sopimatonta eli heidän on myrkytetty tai surmattu jollain muulla tavoin. Eli venäläiseen tapaan ei kuulu se, että tuollaista toimintaa katsellaan läpi sormien.  Valko-Venäjän presidentti Lukashenka on toiminut välittäjänä Prigozhinin ja Kremlin välillä, ja hän on tarjonnut Wagner-pomolle ilmeisesti turvapaikkaa. Se miten Putin on toiminut Prigozhinin kanssa osoittaa sitä, että hän on joko heikko tai sitten Venäjän presidentti ei enää luota omiin sisäministeriön joukkoihinsa. Yllättäen hänen pehmennyt asenteensa Prigozhinia ko

Onko Prigozhinin kapina todellisuudessa osa Putinin suunnitelmaa?

Ostiko Venäjän johto Prigozhinin kapinan lopettamisen puhtaalla rahalla? Rikostutkinta Wagner-joukoista sekä niiden kapinoinnista on päättynyt ilmoittaa FSB, ja tuo ilmoitus saattaa olla hyvin merkittävä. Tuo ilmoitus voi merkitä sitä, että Putin yrittää houkutella Wagner-miehiä Venäjälle ja kun he ovat laskeneet aseensa, niin sitten voivat turvallisuusjoukot suorittaa pidätykset sekä eliminoinnin. Tai sitten voi olla niin, että Putin on tuon Wagner-kapinan takana. Ja sitten kun asiat vähän karkasivat käsistä, niin hän päätti lopettaa tuon toiminnan. Ajastus siitä että Putin itse olisi ollut kapinan takana perustuu siihen, että hän olisi houkutellut Prigozhinin avulla vastustajiaan tarttumaan aseeseen, ja yrittämään Venäjän hallinnon kaatamista aseellisin voimin. Tuo olisi sitten antanut aiheen murskata kyseinen kapina tykistön sekä ilmapommitusten voimin.  Kuten tiedämme, niin tällaiset lähinnä rahasta taistelevat Wagner-miehet ovat arvaamattomia. Vaikka Prigozhin on kaikkialla korost

FSB on antanut pidätysmääräyksen Prigozhinista, mutta miksi tuo Wagner-pomo on saanut näin kauan sanoa mitä haluaa?

  Onko Prigozhin väittänyt toimivansa Putinin käskystä kun hän latelee kovaa retoriikkaansa Venäjän asevoimista sekä erityisesti sen johdosta? FSB on lopulta antanut käskyn pidättää tai ottaa kiinni Wagner-taistelijoiden päällikön Jevgeni Prigozhinin, jonka kommentit Venäjän sodanjohdosta sekä sen toimintavoista ovat olleet suuria uutisia. Katsellessamme tätä näytelmää meidän pitää kysyä itseltämme se paljon puhuttu kriittinen kysymys, eli miksi Prigozhin on saanut toimia kuten hän on toiminut? Tietenkin Ukraina hyödyntää tätä tilannetta, koska sodassa kaikki etu mitä saadaan on etua, jota kannattaa tavoitella. Riitelevät vihollisen komentajat ovat yksi niistä kaikkein toivotuimmista asioista, joita asevoimien komentajat haluavat nähdä.   Saattaa olla että joku uskoo Prigozhinin olleen Putinin trolli eli provokaattori (agent provocator) , eli henkilö jonka tehtävänä on rohkaista henkilöitä ilmaisemaan Putinin vastaisia mielipiteitään, jotta heidät voidaan sitten osoittaa turvallisuuspa